16. 5. 2022, 13:16 | Vir: STA

Prvi letošnji vročinski val že maja!

Profimedia
Prvi letošnji vročinski val že maja! (foto: Profimedia)

Zaradi območja visokega zračnega tlaka nad severno Afriko, ki so ga meteorologi poimenovali Hanibal, ta teden pričakujejo temperature do 34 stopinj.

Italijo je zajel prvi letošnji vročinski val. Območje visokega zračnega tlaka se zaradi pritiska toplih zračnih mas vse bolj širi v Italijo. Takšne vremenske razmere so nenavadne za maj, lahko pa povzročijo dolgotrajne vročinske valove. Sredi maja se povprečne najvišje temperature v večjih italijanskih mestih običajno gibljejo med 20 in 24 stopinjami Celzija.

Meteorologi pričakujejo, da bo tokratni vročinski val dosegel vrhunec konec tedna z najvišjimi temperaturami do 34 stopinj Celzija. Takšna vročina še posebej obremenjuje prebivalce večjih mest na severu države, kot so Torino, Milano in Bologna, ter regij ob Tirenskem morju, kot sta Toskana in Lacij.

Kako je z vročino pri nas?

Popoldne in zvečer bo več kopaste oblačnosti, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 30 stopinj Celzija. V naslednjih dneh bo vreme še vedno spremenljivo, predvsem s popoldanskimi plohami in nevihtami, temperature pa ne bodo dosegale 30 stopinj Celzija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.