2. 8. 2020, 09:22 | Vir: STA

Prvi mož WHO Ghebreyesus meni, da je pandemija covida-19 zdravstvena kriza, s kakršno se svet sooči le enkrat na sto let

profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto opozorila, da bo pandemija covida-19 trajala še dolgo, njene učinke pa bo čutiti še več desetletij. Svet se medtem približuje 18 milijonom okužb z novim koronavirusom, v Južni Afriki pa je število okuženih preseglo 500.000, s čimer se je ta država uvrstila na peto mesto na svetu.

Južnoafriški minister za zdravje Zwelini Mkhize je v soboto sporočil, da so v zadnjem dnevu zabeležili 10.107 novih okužb z novim koronavirusom, skupno pa doslej več kot 503.000. V tej državi je za covidom-19 skupno umrlo več kot 8000 ljudi.

Število okužb v Južni Afriki znova strmo narašča po juniju, ko so v državi začeli rahljati ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zato so ponovno uvedli nekatere omejitve, med drugim prepoved prodaje alkohola.

Južna Afrika je v pandemiji najhuje prizadeta afriška država, saj so v tej državi potrdili okoli polovico vseh okužb na črni celini. V svetu pa se je Južna Afrika po številu okužb v soboto povzpela na peto mesto, za ZDA, Brazilijo, Rusijo in Indijo.

Število potrjenih okužb v svetu se medtem približuje 18 milijonom, za covidom-19 pa je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa umrlo že več kot 685.000 ljudi.

A WHO opozarja, da bo pandemija trajala še dolgo. Odbor za izredne razmere pri tej organizaciji, ki se je v petek sešel na četrtem zasedanju od pojava novega koronavirusa, je v soboto sporočil, da je grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, ki jo je razglasil konec januarja, podaljšal še za najmanj tri mesece. Po treh mesecih se bo posebni odbor znova sešel.

Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da je pandemija covida-19 zdravstvena kriza, s kakršno se svet sooči le enkrat na sto let, njene učinke pa bo mogoče občutiti še več desetletij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.