20. 11. 2020, 11:35

Prvo poročilo o podnebnih spremembah prvič na mizi politikov kmalu po atentatu J. F. Kennedyja

profimedia
Prvo poročilo o podnebnih spremembah prvič na mizi politikov kmalu po atentatu J. F. Kennedyja (foto: profimedia)

Medtem ko so znanstveniki zaradi podnebnih sprememb podkrepljeno z dokazi zaskrbljeni že šest desetletij, svetovni voditelji in politiki številke, ki jih dobivajo na svoje mize komaj kdaj ošvrknejo.

Za MMC Slovenija je na t.i. zeleni petek o tem, da so bili svklimatologinjaovni voditelji prvič obveščeni kmalu po atentatu na ameriškega predsednika J. F. Kennedyja, spregovorila Lučka Bogataj Kajfež.

"Kennedy sporočila ni doživel, ga je pa zato Lyndon Johnson leta 1964. Prva opozorila so bila zelo groba in približna. Od leta 1992 dalje pa imajo politiki na mizi številke, ki se danes, 30 let pozneje, uresničujejo. To pomeni, da lahko preverijo naše napovedi izpred 20, 30 let. Vse so se uresničile. A politika, podobno kot pri nekaterih drugih svetovnih problemih, o katerih noče nič slišati, je tudi pri podnebnih spremembah precej neodločena. Podobno je bilo pri vprašanju ozonske luknje, ko je trajalo kar nekaj desetletij, da se ga je začelo reševati. A za pline, ki so uničevali ozonsko plast, so se hitro našli industrijski nadomestki, medtem ko za fosilna goriva nimamo nadomestil."

Vir: MMC Slovenija: "Politiki se o podnebnih spremembah niso učili v šoli!"

V čakanju na novo poročilo IPCC

Program Združenih narodov za okolje in Svetovna meteorološka organizacija sta leta 1988 ustanovila Medvladni panel za podnebne spremembe, znan tudi pod kratico IPCC.

IPCC je svetovna organizacija, ki ne izvaja lastnih raziskav, temveč s pomočjo znanstvenikov ocenjuje in vrednoti tekočo znanstveno literaturo s področja podnebnih sprememb, da bi nato vsakih nekaj let izdala obsežno poročilo, v katero so vključena dognanja znanstvenikov z vsega sveta.

Leta 2022 pričakujemo šesto.

"Gre za povzetek tekoče znanosti. Vsako leto je objavljenih na tisoče člankov, poročil, ekspertiz in nihče ne more vsega tega prebrati. Zato je približno 2000 znanstvenikov sklenilo, da bodo skušali to strniti v krajša in preglednejša poročila. Ne gre torej za neko novo znanost, temveč se združi vse, kar je objavljeno na različnih celinah, v različnih jezikih."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.