29. 3. 2022, 10:38

Prvo predvolilno soočenje: Se Janša izmika Golobu?

Bobo

Na prvem predvolilnem soočenju je od povabljenih predsednikov strank manjkal le eden - Janez Janša. 

Minilo je prvo predvolilno soočenje na komercialni televiziji POP TV. Udeležili so se ga vsi povabljeni predsedniki strank, razen predsednika vladajoče SDS Janeza Janše, ki se je mudil v Zagrebu, kjer se je srečal s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Namesto njega se je soočenja udeležil notranji minister Aleš Hojs.

Kandidati so se soočili glede aktualnih perečih tem, kot je vojna v Ukrajini ter z njo povezani prehranska in begunska kriza, govora pa je bilo tudi o epidemiji in nekaterih notranjepolitičnih temah. Predvsem pa ni manjkalo različnih medsebojnih očitkov.

Profimedia

Koordinator stranke Levica Luka Mesec je med drugim prepričan, da je politika postala teater, predsednica SD Tanja Fajon meni, da je vlada Janeza Janše ljudem odvzela dostojanstvo, trenutni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bi sodeloval z vsemi, predsednica SAB Alenka Bratušek opozarja na zgodovinsko zadolženost, predsednik LMŠ Marjan Šarec pa po volitvah napoveduje normalizacijo razmer.

Opozicijo je precej zmotila Janševa izjava, da naj Nato zapre zračni prostor nad Ukrajino, s čimer naj bi po mnenju Mesca premier le opozarjal nase, ker ve, da ga Nato ne bo upošteval. Tanja Fajon je opozorila, da je jasno, kaj bi sledilo v primeru, da bi Nato sestrelil Rusko letalo, Alenka Bratušek se strinja, da so solo akcije slabe, predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob pa pravi, da je treba zapiranje neba nad Ukrajino preprečiti, da se vojna ne bi razširila.  

Minister Hojs je Janši stopil odločno v bran. Pravi, da je slovenski premier eden redkih, ki ima na tem področju izkušnje iz preteklosti, po njegovih besedah pa je pobuda o zapiranju neba nad Ukrajino še vedno v igri. Omenil je tudi primer Srbije, ko je Nato najprej dolgo opozarjal, a se na koncu ni ustavil le pri tem.

Najbolj pestro je tudi sicer bilo med Robertom Golobom, ki je izrazil mnenje, da se Janša soočenju z njim načrtno izmika, in Alešem Hojsom, ki je predsednika SDS branil pred očitki in Goloba celo označil za energetskega oligarha.