Vinski arhiv v osrčju Ptuja hrani zaklade, ki danes pišejo zgodovino slovenskega vinogradništva.
Revija Falstaff, eden najuglednejših vinskih vodnikov na svetu, je Muškatnemu silvancu letnik 1921 iz Ptujske kleti podelila najvišjo oceno – 100 točk. S tem je postalo prvo vino iz Slovenije s takšnim priznanjem, kar predstavlja pomemben mejnik za slovensko vinogradništvo ter hkrati izpostavlja bogato tradicijo in kakovost štajerskih vinogradniških leg.
Najvišjo oceno mu je podelil glavni urednik za področje Avstrije in Bordeauxa Peter Moser, ki ga je opisal kot elegantno vino s prefinjeno kislino, svilnatim pookusom in notami belega nugata ter ga označil za "odlično ohranjeno vino, ki po več kot 100 letih nudi večplastno doživetje in navdušuje s svojo svežino".
Ključno vlogo pri tem dosežku ima vinski arhiv Ptujske kleti, ki velja za enega največjih in najprestižnejših v regiji. V njegovih edinstvenih pogojih z optimalno temperaturo in vlago se nahajajo najdragocenejša vina preteklih dveh stoletij. Med njimi je tudi najstarejše slovensko arhivsko vino – Zlata trta 1917, ki priča o več kot stoletni tradiciji vinogradništva v regiji. Arhiv Ptujske kleti je vinska zakladnica, ki dokazuje, da lahko vina ob pravilnem shranjevanju razvijejo izjemno kompleksnost in plemenito strukturo. Prav iz te zakladnice prihaja tudi Muškatni silvanec 1921, ki je navdušil mednarodne ocenjevalce in Sloveniji kot prvi prinesel najvišje možno število točk.
Maksimiljan Kadivec, glavni enolog in direktor proizvodnje Ptujske kleti, je ob tem izjemnem dosežku dejal: "Sto točk ne pomeni zgolj priznanja za izjemno vino, temveč potrjuje, da ima Štajerska Slovenija že stoletja prvovrstne vinorodne lege, na katerih nastajajo vina, ki ohranijo svojo kakovost in svežino tudi po več kot sto letih. Muškatni silvanec 1921 je živi dokaz brezčasne vrednosti naših vin in hkrati sporočilo svetu, da lahko Slovenija stoji ob boku največjim vinorodnim deželam. V Ptujski kleti smo ponosni, da prav v našem arhivu hranimo to dragoceno vino, ki nas navdihuje in zavezuje, da bomo tradicijo odličnosti skrbno negovali tudi v prihodnje."
Kadivec je bil nedavno tudi gost v našem vinskem podkastu Iz trte izlito. Pred mikrofonom je odkrito spregovoril o svoji strasti do vina, o polnitvah, ki bogatijo Ptujsko klet, o tem, koliko kapljic njegovega znoja je prisotnih v posameznih steklenicah, in o viziji prihodnosti kleti, ki jo vidi skupaj s svojimi poslovnimi partnerji. Med drugim se je v pogovoru dotaknil tudi praznine, ki so jo morali zapolniti ob izgubi Vinka Mandla, in kako z globokim spoštovanjem do njega vodijo zgodbo Pullus Wines še naprej. Pogovoru lahko prisluhnite TUKAJ.