N.Z. | 1. 3. 2022, 11:08

"Putin je frustriran. Ima nenavadne izbruhe besa. Zdaj je še bolj nevaren!"

profimedia

Iz ZDA curljajo nenavadne novice. Po njihovih dobro obveščenih virih iz ameriških obveščevalnih agencij naj bi bil ruski predsednik Vladimir Putin vse bolj frustriran zaradi poteka vojne in izjemnega odpora, na katerega je naletel v Ukrajini. Menda naj bi imel Putin vse hujše nenadne izbruhe besa, ki so ga deležni njegovi najožji sodelavci in podrejeni.

Nekdanji (in aktualni) ameriški uradniki, ki so dobro seznanjeni s problematiko, so za NBC News povedali, da je Putin nadvse frustriran, zato se bojijo, da bo nasilne akcije podeseteril.

Medtem ko se je rusko gospodarstvo znašlo pod bremeni doslej nevidenimi globalnimi sankcijami, njegova domnevno superiorna vojaška sila ne napreduje tako, kot bi bilo pričakovati. Putin, ki je tudi zaradi covidnih restrikcij povsem izoliran od hodnikov Kremlja, svoj gnev zato stresa na podrejene, dogajanje še povzemajo pri Jutarnjem listu.

"Govorimo o nekom, ki ga je presenetila moč ukrajinskega odpora," je za MSNBC povedal Mark Warner, sicer predsednik Obveščevalnega odbora. "Izoliral se je. Ni bil veliko v Kremlju ... zdaj ima še manj informacij od zunaj, pa še te informacije, ki jih ima, prihajajo od slinavcev, ki ga obkrožajo. Skrbi me, da je stisnjen v kot. Skrbi me, da morda nima več zasilnega izhoda."

Obveščevalne agencije zahoda imajo pod ostrim drobnogledom vse Putinove akcije, da bi tako morda lahko predvidele njegov naslednji korak.

Štiri mnenja, vsa polna zaskrbljenosti

Kar štirje ameriški višji uradniki so povedali, da obveščevalni podatki sicer ne kažejo, da bi bil Putin psihično nestabilen, je pa jasno, da so vzorci njegovega vedenja drugačni od tistih pred tem.

"Vse to je zelo nenavadno," pravi nekdanji obveščevalni agent. "Putin ima običajno svoja čustva pod nadzorom."

"To ni več tisti hladnokrvni diktator, ki bistro gleda v svet, tako kot leta 2008," je rekel nekdanji direktor CIE John Brennan.

Nekemu zahodnemu diplomatu pa se zdi, da je Putin vse bolj izoliran in dezinformiran.

"Najbolj nas skrbijo informacije, ki jih dobiva, in kako zelo je izoliran. Izolacija je zares velik problem," pravi diplomat. "Ne verjamemo, da zares razume realnost vsega, kar se dogaja."

Senator Marco Rubio, član Obveščevalnega odbora, pa je napisal na Twitterju, da je bil 'stari Putin hladnokrven, ampak tudi preračunljiv morilec. Ta, novi Putin, pa je še bolj NEVAREN."

Tudi Warner, ki tako kot Rubio prejema posebne informacije od CIE, je še dodal, da je zelo zaskrbljen zaradi masovnega kibernetskega napada na Ukrajino. Rubio je to isto zaskrbljenost na Twitterju pospremil z nadvse sočnim jezikom:

"NEVARNOST. Putinova legitimiteta je zgrajena na imageju močnega vodje, ki je Rusijo vrnil na mesto supersile po katastrofi v 90tih letih. Zdaj pa je gospodarstvo sesuto, vojska pa ponižana. Njegovo edino orodje za vzpostavitev ravnotežja napram Zahodu ostajata kibernetski prostor in nuklearne bombe."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.