21. 7. 2017, 12:39 | Vir: STA

Putin obiskal borko za človekove pravice ob 90. rojstnem dnevu

profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek obiskal rusko borko za človekove pravice Ljudmilo Aleksejevo in ji čestital za 90. rojstni dan. Eno najglasnejših kritičark Kremlja je Putin presenetil na njenem domu v središču Moskve in z njo spil kozarec penine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vse življenje s ukvarjam z bog ve čim in zdaj pride predsednik in mi čestita. Tega nekoč ni bilo," je dejala aktivistka za rusko tiskovno agencijo Interfax. "Nekoč so bili drugačni časi," je poudaril Putin.

Ljudmila Aleksejeva se je rodila 20. julija 1927 na polotoku Krim. Potem ko je začela opozarjati na zločine režima v Sovjetski zvezi, so jo izključili iz komunistične partije, izgubila je službo in nadzorovati jo je začela obveščevalna služba KGB. Leta 1976 je skupaj z Nobelovim nagrajencem Andrejem Saharovom ustanovila moskovsko Helsinško skupino za zaščito človekovih pravic. Zaradi tega je morala v izgnanstvo.

Aktivna je ostala tudi v izgnanstvu in kasneje v novi državi Rusiji. Za svoje delo na področju človekovih pravic je dobila številne nagrade, tudi nagrado Andreja Saharova. Še vedno je aktivna in v marsičem trn v peti zdajšnjim ruskim oblastem, saj se zavzema za dosledno spoštovanje človekovih pravic in za pravo demokracijo. Pred nekaj leti so jo aretirali na demonstracijah opozicije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.