16. 7. 2018, 15:34 | Vir: STA

Putin po svoji stari navadi pustil čakati številne svetovne voditelje

profimedia
Putin po svoji stari navadi pustil čakati številne svetovne voditelje (foto: profimedia)

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je danes več kot pol ure zamujal na zgodovinski vrh z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom v Helsinkih, je v preteklosti pustil čakati že številne svetovne voditelje. Glede na podatke na spletnem portalu statista.com ga je najdlje čakala nemška kanclerka Angela Merkel leta 2014, in sicer 4 ure in 15 minut.

Le malo manj je Putin leta 2012 zamujal na srečanje s tedanjim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem, 4 ure. Po tri ure je pustil čakati nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko leta 2009, beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka leta 2013 in japonskega premierja Shinza Abeja tri leta kasneje.

Pred tremi leti je zaradi ruskega predsednika za uro in 20 minut zamujala seja Generalne skupščine Združenih narodov v Parizu.

Malo manj kot uro sta Putina čakala papež Frančišek, na srečanje s katerim je zamujal 50 minut, ter indijski premier Narendra Modi. Na srečanje z bivšim ameriškim predsednikom Barackom Obamo leta 2012 je Putin prišel s 40-minutno zamudo. Najmanj, 14 minut, je Putina leta 2003 čakala britanska kraljica Elizabeta II., a po kraljevem protokolu je tudi to nedopustno.

Na tradicionalno slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem leta 2016, ki se je je udeležil tudi slovenski državni vrh, je Putin zamujal poldrugo uro.

Po pisanju srbskega časnika Blic ni nikjer zabeleženo, da bi se kateri od svetovnih voditeljev zaradi zamude odpovedal srečanju s Putinom. Ker ruski voditelj ne zamuja na novinarske konference in televizijska soočenja, številni ocenjujejo, da nekdanji agent KGB na srečanja zamuja namenoma, da bi na sogovornika izvajal psihološki pritisk.

A Putinova nekdanja soproga Ljudmila pravi, da je zamujal, že preden je postal predsednik. "Jaz nikoli nisem zamudila, za Vladimirja pa je bila to navada. Običajno je zamujal poldrugo uro," je pojasnila in priznala, da ga je nekoč čakala na postaji podzemne železnice ter se po enourni zamudi razjokala, še piše Blic.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.