18. 3. 2019, 21:54 | Vir: STA

Putin podpisal sporna zakona o nespoštovanju oblasti in lažnih novicah

profimedia
Putin podpisal sporna zakona o nespoštovanju oblasti in lažnih novicah (foto: profimedia)

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal sporna zakona, ki sodiščem dopuščata, da kratkotrajno zaprejo ljudi in jim naložijo denarno kazen, če ne spoštujejo oblasti, ter da blokirajo medije zaradi objavljanja lažnih novic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Putin je podpisal zakona kljub opozorilom zagovornikov človekovih pravic, da bo to vodilo v cenzuro in omejitev svobode govora.

Zakon o nespoštovanju oblasti predvideva visoke denarne kazni za žaljenje državnih simbolov, v primeru ponovitve prekrška pa je možna tudi do 15-dnevna zaporna kazen.

Drugi zakon pa dovoljuje tožilcem, da se odločijo, kaj je lažna novica, in dopušča organu za nadzor medijev, da zahteva odstranitev te sporne informacije. Če se bodo spletne strani uprle zahtevi, jim grozi blokada.

V primeru, da ima "lažna novica" hujše posledice, kot smrt ali izgrede, lahko medije doleti kazen v višini do 1,5 milijona rubljev (20.500 evrov).

Aktivisti opozarjajo, da Putin, odkar je leta 2000 postal predsednik, postopoma omejuje svoboščine v Rusiji. Nova zakonodaja močno omejuje civilno družbo, saj je zapisana preohlapno in bi se jo lahko hitro zlorabilo za dodatno omejevanje opozicije, še piše AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.