20. 3. 2022, 16:57 | Vir: STA

Putin: Rusija bi lahko napadla skladišča zahodnih držav!

Obrambni sistem Patriot.

Profimedia

Tako se je Moskva odzvala na besede o nameri Slovaške ...

Vojna v Ukrajini je občutno vplivala tudi na to, kako v evropskih državah dojemamo varnostno ogroženost. Če si še pred nekaj tedni nihče ni mogel predstavljati, da je vojna na evropskih tleh v bližnji prihodnosti mogoča, danes evropske države »presenečajo« tako z občutnim povečevanjem proračuna, namenjenega v obrambne namene, kot tudi s postavljanjem obrambnih sistemov na vzhodne meje ozemlja zveze Nato.

Nemčija je že pred tedni napovedala, da bo letos za vojaški proračun namenila vrtoglavih 100 milijard evrov, kar presega mejo dva odstotka nemškega BDP.

Novice o oboroževanju v luči ukrajinske vojne tako prihajajo tudi s Slovaške, od koder je prišla novica, da so začeli nameščati zračni obrambni sistem Patriot, ki so jim ga poslale partnerice v zvezi Nato. Slovaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da se bodo pošiljke opreme in osebja nadaljevale v prihodnjih dneh.

Sistem Patriot, ki bo del nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, bodo upravljali nemški in nizozemski vojaki, nameščen pa bo na vojaškem letališču Sliač v osrednjem delu države. V novo bojno skupino bo sicer vključenih 2.100 vojakov, med njimi pa bodo tudi predstavniki slovenske vojske.

Nov bojni sistem bo sicer dopolnil sistem S-300 iz obdobja Sovjetske zveze, s katerim upravlja Slovaška. Slovaški obrambni minister Jaroslav Nad je dejal, da država išče nov bojni sistem predvsem zaradi zastarelosti trenutnega, pa tudi zaradi njegove odvisnosti od Rusije. Pred kratkim je sicer izjavil tudi, da je Slovaška sistem S-300 pripravljena podariti Ukrajini, ko bo zanj imela ustrezno zamenjavo.

Iz Moskve ob tem svarijo pred pošiljanjem naprednih zračnih obrambnih sistemov Ukrajini in grozijo, da bi lahko Rusija zaradi teh dejanj napadla tudi skladišča orožja zahodnih držav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord