25. 3. 2022, 11:49

Putin z eno potezo dvignil vrednost rublja. Mu bo uspelo Rusijo ubraniti pred zlomom gospodarstva?

Profimedia
Vladimir Putin (foto: Profimedia)

Vladimir Putin

Na novice iz Moskve se je ostro odzval tudi premier Janez Janša: to je vlak "brez povratka". Preverite, kaj je povedal ...

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno presenetil z izjavo, da bo Rusija za dobavo plina v Evropo sprejemala samo rublje.

Odločil sem se, da bom izvedel vrsto ukrepov za prenos plačila za dobavo plina neprijaznim državam v ruske rublje,” je dejal Vladimir Putin in odredil, da je treba spremembe izvesti v roku enega tedna. Ob tem je zagotovil, da bo Rusija še naprej dobavljala plin v količinah, določenih v že sklenjenih pogodbah, poroča portal N1.

Kako je to vplivalo na vrednost rublja?

Po poročanju RTV se je rubelj takoj po objavi Putinove napovedi dvignil v primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom. Za en dolar je bilo že kmalu treba odšteti 100,50 rublja, za en evro pa 110,27 rublja.

Na Putinovo odločitev se je na srečanju v Bruslju odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zavrnil zahtevo Rusije po plačilih v rubljih. "Ta vlak je že na poti in je brez povratka," je dejal, in se zavzel za čimprejšnjo odpravo odvisnosti Evrope od ruskih energentov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.