25. 3. 2022, 11:49

Putin z eno potezo dvignil vrednost rublja. Mu bo uspelo Rusijo ubraniti pred zlomom gospodarstva?

Vladimir Putin

Profimedia

Na novice iz Moskve se je ostro odzval tudi premier Janez Janša: to je vlak "brez povratka". Preverite, kaj je povedal ...

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno presenetil z izjavo, da bo Rusija za dobavo plina v Evropo sprejemala samo rublje.

Odločil sem se, da bom izvedel vrsto ukrepov za prenos plačila za dobavo plina neprijaznim državam v ruske rublje,” je dejal Vladimir Putin in odredil, da je treba spremembe izvesti v roku enega tedna. Ob tem je zagotovil, da bo Rusija še naprej dobavljala plin v količinah, določenih v že sklenjenih pogodbah, poroča portal N1.

Kako je to vplivalo na vrednost rublja?

Po poročanju RTV se je rubelj takoj po objavi Putinove napovedi dvignil v primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom. Za en dolar je bilo že kmalu treba odšteti 100,50 rublja, za en evro pa 110,27 rublja.

Na Putinovo odločitev se je na srečanju v Bruslju odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zavrnil zahtevo Rusije po plačilih v rubljih. "Ta vlak je že na poti in je brez povratka," je dejal, in se zavzel za čimprejšnjo odpravo odvisnosti Evrope od ruskih energentov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord