STA | 9. 3. 2022, 21:03

Putin zanikal, ruska vojska pa PRIZNALA: Ukrajino napadajo TUDI ruski naborniki

Profimedia

Ruska vojska je danes prvič priznala, da pri ruskem vojaškem posredovanju v Ukrajini sodelujejo tudi naborniki, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin predhodno zatrdil, da so udeleženi le poklicni vojaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od 24. februarja, ko je Moskva poslala svoje vojake v Ukrajino, se pogosto pojavljajo poročila o mladih ruskih nabornikih, ki se borijo v Ukrajini. Matere mladih vojakov na družbenih omrežjih iščejo svoje sinove, aktivistične skupine pa pravijo, da so jih preplavili klici njihovih družin.

Četudi je Putin v ponedeljek dejal, da v Ukrajino ne bo poslal nabornikov ali rezervistov in da v spopadu sodelujejo le "profesionalni" vojaki, je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov danes potrdil, da so ukrajinske sile zajele tudi nekaj ruskih nabornikov.

"Na žalost je bilo potrjenih več primerov prisotnosti nabornikov v enotah ruskih oboroženih sil, ki sodelujejo v posebni vojaški operaciji na ozemlju Ukrajine," je po navedbah AFP dejal Konašenkov.

"Skoraj vsi ti vojaki so se že umaknili na rusko ozemlje," je dejal, a potrdil tudi, da je bilo nekaj nabornikov zajetih med spopadi. Dodal je, da bo Moskva "sprejela ukrepe, s katerimi bo preprečila pošiljanje nabornikov na bojna območja".

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dodal, da je Putin pred začetkom napada na Ukrajino poveljnikom ruske vojske naročil, naj "kategorično izključijo" nabornike iz konflikta, in obljubil, da bodo kaznovali oficirje, ki so jih tja poslali.
 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec