Uredništvo | 13. 12. 2023, 21:47

Kdo je Veronika, o kateri bo Raiven pela na Evroviziji? (In zakaj je morala umreti?)

Tjaša Barbo

Več kot 500 let stara zgodba je na svoj način še vedno zelo aktualna, meni pevka.

Potem ko je Raiven izvedela, da bo ravno ona zastopala Slovenijo na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije 2024 v švedskem mestu Malmö, je dejala, da si "želi sporočilo svoje pesmi Veronika predati občinstvu, še preden se bo z njo pojavila na evrovizijskem tekmovanju."

Pesem pripoveduje o Veroniki Deseniški

Šlo naj bi za resnično zgodovinsko osebo. Veronika Deseniška (1380 - 1425) je bila druga žena Friderika II. Celjskega, a ker je bila plemkinja nižjega stanu, Friderikov oče, mogočni grof Herman II Celjski, njune zveze ni odobraval.

Kruto umorjena Veronika Deseniška je postala zavetnica ljubezni za vse prihodnje generacije zaljubljencev.

Kruto umorjena Veronika Deseniška je postala zavetnica ljubezni za vse prihodnje generacije zaljubljencev.

WIkipedia

Ko sta Friderik in Veronika pobegnila v grad Fridrihštajn blizu Kočevja, kjer sta se na skrivaj poročila, je stari Herman za njima poslal vojsko z naročilom, naj ju ujamejo. Frideriku je uspelo rešiti Veroniko iz dvorca, njega pa so vojaki ujeli in zaprli v stolp na Celjskem gradu - ta se še danes imenuje Friderikov stolp. Tu je bil zaprt več kot štiri leta, Veroniko so prav tako ujeli in jo zaprli. Herman je nesrečno Veroniko obtožil, da je coprnica, ki je zapeljala njegovega sina. Organizirali so sojenje, ki je trajalo dva dni, in čeprav sodniki niso našli nobene krivde, kaj šele zločina, jo je dal Herman umoriti.

"Veronika goji samo veliko ljubezen do vašega sina, presvetli ban, ljubezen nikoli ni bila greh, kaj šele zločin. Ljubezen je ena od najlepših človeških vrlin," so sodniki govorili Hermanu, a ni zaleglo.

Z umorom oziroma utopitvijo Veronike je prišlo do prvega zabeleženega čarovniškega procesa na Slovenskem. 

Povezanost današnjih žensk z Veroniko

Eno od sporočil njene pesmi je, da pri Veronikinem umoru ni šlo za čarovnice, temveč za ženske, ki so jih obtožili čarovništva. V intervjuju za WiwiBloggs, spletnem mestu oboževalcev Evrovizije (znani so tudi po svojem zelo dobro obiskanem YouTube kanalu), je voditelju Williamu Adamsu na vprašanje, kdo je Veronika, Raiven odgovorila: "Veronika je zgodovinska osebnost in prva ženska, ki so jo v moji državi obtožili čarovništva. Gre za zelo tragično, pa tudi za poetično zgodbo." Novinar jo je tudi vprašal, če sama čuti povezavo z Veroniko: "Vsekakor. Četudi danes žensk ne sežigajo na grmadi, so marsikdaj zaradi svojega drugačnega razmišljanja ali tega, kar so, preganjane," je odgovorila naša predstavnica.

Instagram/wiwibloggs/posnetek zaslona

Veronika Deseniška naj bi bila po nekaterih prepričanjih pokopana v pokopališki kapeli, ki je bila zgrajena v atriju velikega križnega hodnika kartuzije Jurklošter. Lik Veronike Deseniške je najti tudi v hrvaških, čeških, italijanskih in nemških literarnih delih. 

Spodaj si lahko ogledate izsek intervjuja (v angleškem jeziku, op.a.) z našo evrovizijsko predstavnico, ki so ga WiwiBloggs delili na Instagramu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by wiwibloggs (@wiwibloggs)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord