8. 10. 2017, 09:17 | Vir: STA

Rajoy kljub pozivom k dialogu z Barcelono ne popušča: "Španije ne bomo razdelili!"

profimedia

Španski premier Mariano Rajoy kljub pozivom k dialogu z Barcelone ne popušča pri svojem stališču glede vprašanja Katalonije. "Španije ne bomo razdelili in ohranili bomo nacionalno enotnost," je dejal v soboto za El Pais. Morebitna razglasitev neodvisnosti Katalonije pa bo nična, je še poudaril.

V pogovoru za španski časnik, ki je bil objavljen v soboto zvečer, Rajoy tudi ni izključil možnosti, ki jo vladi v Madridu daje ustava, da odstavi regionalno vlado v Kataloniji, suspendira avtonomijo te pokrajine in vzpostavi direkten nadzor iz Madrida.

"Ničesar ne izključujem (...), a vse ob svojem času. Želim si, da bi grožnjo z razglasitvijo neodvisnosti čim prej umaknili," je dejal.

"Vlada bo tudi zagotovila, da kakršnakoli deklaracija o neodvisnosti ne bo vodila nikamor," je še zatrdil, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pozval je tudi "zmerne katalonske nacionaliste", naj se distancirajo od "skrajnežev" v taboru, ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije.

Intervju za El Pais je bil objavljen po množičnih protestih po vsej Španiji, na katerih je več deset tisoč ljudi pozivalo k dialogu med državnimi oblastmi v Madridu in tistimi v Kataloniji.

Danes naj bi se protesti nadaljevali v središču katalonske prestolnice Barcelona, tokrat nasprotnikov samostojnosti Katalonije.

Proteste bodo pripravili teden dni po referendumu o samostojnosti Katalonije, ki ga je zaznamovalo policijske nasilje, s katerim so želeli preprečiti glasovanje. V nasilju je bilo ranjenih več kot 800 ljudi. Katalonske oblasti so referendum izvedle ob ostrem nasprotovanju Madrida, ki vztraja pri nezakonitosti tovrstnega glasovanja.

Po končnih izidih referenduma o neodvisnosti Katalonije, ki jih je objavila tamkajšnja regionalna vlada, so volivci ob 43-odstotni udeležbi z 90-odstotno večino podprli samostojnost Katalonije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.