18. 8. 2020, 19:32 | Vir: STA

Razmere v Belorusiji vse bolj napete. Lukašenko vojski ukazal, da je v bojni pripravljenosti

Shutterstock

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je vojski na zahodni meji države ukazal, naj bo v bojni pripravljenosti, je danes povedal nacionalnemu varnostnemu svetu v Minsku. Enote so pripravljene na izvršitev svojih dolžnosti, je dodal ter izpostavil, da nimajo samo notranjih, ampak tudi zunanje probleme.

Konec minulega tedna je že ukazal padalcem premestitev v Grodno na zahodu države blizu meje s Poljsko in Litvo, zaradi, kot je dejal, tamkajšnjih napetih varnostnih razmer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na današnjem zasedanju nacionalnega varnostnega sveta je opozicijo obtožil, da si želi prilastiti oblast s tem, ko je oblikovala koordinacijski svet, poroča beloruska državna tiskovna agencija Belta. Zagrozil je, da bodo oblasti v skladu z zakoni sprejele ustrezne ukrepe proti predstavnikom opozicije, ki sodelujejo v tem svetu.

Predstavniki tega sveta so danes že zanikali, da bi želeli nezakonito prevzeti oblast. Uporabljamo samo zakonite in nenasilne metode, je dejala Olga Kovalkova, predstavnica vodje opozicije in bivše predsedniške kandidatke Svetlane Tihanovske. Namen sveta, v katerem so predstavniki civilne družbe, je mirna rešitev krize in miren prenos oblasti.

Opozicija nadaljuje s protesti

Pred zaporom v Minsku, kjer je zaprt njen soprog Sergej Tihanovski, se je danes zbralo več sto protestnikov, da bi obeležili njegov 42. rojstni dan, poroča britanski BBC. Tihanovski je v zaporu tako kot več drugih predsedniških kandidatov še iz časa pred predsedniškimi volitvami, na katerih je nato Lukašenko 9. avgusta zmagal za šesti zaporedni mandat, njegova soproga Svetlana Tihanovska pa je kandidirala namesto njega.

Opozicija zmage Lukašenka ne priznava in zahteva sklic novih volitev. V državi zato od volitev potekajo vsakodnevni protesti, na katere je policija odgovorila s silo. Potekajo tudi stavke.

Michel in Putin po telefonu o razmerah v Belorusiji

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in ruski predsednik Vladimir Putin sta danes po telefonu govorila o razmerah v Belorusiji, je po pogovorih na Twitterju potrdil Michel. "Samo miren in resnično vključujoč dialog lahko reši krizo v Belorusiji," je zapisal.

S Putinom, ki je najbližji partner Minska in čigar odnos bo ključnega pomena za izhod iz krize, sta se pred sredinim vrhom EU o Belorusiji danes po telefonu ločeno pogovarjala tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel.

Macron je Putina pozval, naj se zavzema za mir in dialog v Belorusiji, nemška kanclerka pa je v pogovoru izpostavila, da se mora Minsk odpovedati nasilju nad protestniki, izpustiti priprte ter začeti nacionalni dialog z opozicijo in družbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po pogovoru z njima so iz Kremlja sporočili, da je Putin izpostavil, da bi bilo vmešavanje v Belorusiji in izvajanje pritiska na belorusko vodstvo nesprejemljivo.

Po pogovoru Putina z Michelom pa so iz Kremlja sporočili, da je ruska stran izrazila zaskrbljenost zaradi "poskusov več držav, da bi izvedle pritisk na vodstvo beloruske države in destabilizirale notranjepolitične razmere". Izražen je bil interes za preprečitev konfrontacije, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

EU solidaren z opozicijo

O razmerah v Belorusiji bodo v sredo na izredni videokonferenci razpravljali voditelji EU. V petek so se na izredni videokonferenci sestali zunanji ministri EU in potrdili pripravo novega svežnja sankcij EU proti nekaterim beloruskim posameznikom, odgovornim za nasilno posredovanje proti udeležencem protestov in za volilne prevare.

Kot je ob sklicevanju na neimenovane vire v EU poročal bruseljski bilten EUobserver, naj bi evropski voditelji v sredo izrazili solidarnost in podporo beloruski opoziciji in protestnikom, a tudi sporočili Rusiji, naj se ne vmešava. Iz Kremlja so namreč pred dnevi dali vedeti, da bodo priskočili na pomoč Belorusiji, tudi z vojsko, če bo to potrebno, ter odgovornost za povolilno krizo pripisali akterjem iz tujine.

Proteste v Belorusiji, ki jih je sprožila zmaga dolgoletnega voditelja Aleksandra Lukašenka na predsedniških volitvah 9. avgusta, spremljajo brutalno nasilje in množične aretacije protestnikov in opozicijskih politikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.