6. 6. 2020, 07:55 | Vir: STA

Rasizem v ZDA je spodbudil branje knjig s protirasistično vsebino

profimedia

V Veliki Britaniji in ZDA so po umoru Georgea Floyda in množičnih protestih proti rasizmu, ki so sledili, zaznali porast prodaje knjig s protirasistično vsebino. Pri različnih ponudnikih so namreč zabeležili večje povpraševanje po knjigah, ki jih podpisujejo Reni Eddo-Lodge, Ijeoma Oluo in Layla F. Saad, navaja The Guardian.
 

Knjiga Reni Eddo-Lodge Why I'm No Longer Talking to White People about Race, v prostem prevodu Zakaj se z belci ne pogovarjam več o rasi, je trenutno najbolje prodajanja knjiga na britanskem Amazonu. Začasno je na Amazonu sploh ni mogoče naročiti. Večkrat nagrajena knjiga iz leta 2017 se je uvrstila tudi v sam vrh prodaje neleposlovnih del pri Nielsen BookScan.

Reni Eddo-Lodge pa je bralce omenjene knjige prosila, naj znesek v višini cene njene knjige namenijo tudi skladu Minnesota Freedom Fund. Tudi sama je skladu nakazala 1000 ameriških dolarjev. Bralce je k donacijam pozvala zato, ker si ne želi, da bi služila na račun tragedije, ki se dogaja temnopoltim ljudem po svetu. Zasledila je namreč, da so ljudje v času aktualnih protestov proti rasizmu po spletu njeno delo priporočali v branje. Zanimanje za knjigo je naraslo.

Layla F. Saad je zasedla peto mesto med najbolje prodanimi knjigami na britanskem Amazonu z delom Me and White Supremacy (Jaz in bela nadvlada), v kateri je, kot nakazuje prevod podnaslova dela, pisala o tem, kako lahko posameznik prepozna svoje privilegije, se spopade z rasizmom in spremeni svet. Na sedmem mestu te lestvice pa je knjiga Race and Class in he Ruins of Empire (Rasa in razred na ruševinah imperija), ki jo podpisuje avtor, znan kot Akala.

Pri ameriški izpostavi Amazona se je medtem na prvo mesto po prodaji uvrstila knjiga Robin DiAngelo White Fragility: Why It's So Hard for White People to Talk About Racism (v prostem prevodu Bela krhkost: Zakaj je za belce tako težko govoriti o rasizmu). Tudi te knjige ta hip ni mogoče kupiti na Amazonu.

V prvo deseterico najbolje prodajanih na ameriškem Amazonu pa so se uvrstile še knjige Ijeome Oluo So You Want to Talk About Race (Torej si želiš govoriti o rasi), Ibrama X. Kendija How to Be an Antiracist (Kako biti protirasist) in slikanica We're Different, We're the Same (Različni smo, enaki smo), ki jo podpisuje Bobbi Jane Kates in je izšla v seriji del z junaki iz Sezamove ulice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.