14. 4. 2021, 08:24

Rast bitcoina se ne ustavlja, v današnjem trgovanju dosegel novo rekordno vrednost

Shutterstock

Na kriptoborzi Bitstamp je trenutno vreden okoli 62.600 dolarjev, kar je okoli 115 odstotkov več od vrednosti, ki jo je imela najbolj znana kriptovaluta v začetku leta.

Vrednost kriptovalute bitcoin je v ponedeljek prvič presegla 62.000 dolarjev in se dvignila na 62.377 dolarjev, v torek pa celo na 62.600 dolarjev. Vrednost bitcoina v zadnjih dneh opazneje raste po napovedi družbe Coinbase, ki se ukvarja z izmenjavo kriptovalut, da bo svoje delnice ponudila na newyorški borzi.

Rast vrednosti te najstarejše in najbolj znane kriptovalute so letos spodbujale tudi izjave predstavnikov nekaterih velikih podjetij, predvsem ameriških, da gre za pomemben del prihodnosti svetovnega finančnega sistema. V bitcoin je med drugim vložil ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla.

Kriptovalute medtem še naprej razdvajajo javnost. Zagovorniki jih vidijo kot prihodnost plačil in zavarovanje proti inflaciji v času, ko centralne banke po vsem svetu po pandemiji covida-19 pospešeno tiskajo denar. Kritiki jim očitajo pomanjkanje regulacije in nadzora, zaradi česar so priljubljene tudi pri kriminalcih in pri financiranju terorističnih dejavnosti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ