23. 11. 2020, 14:50 | Vir: STA

Raven toplogrednih plinov kljub koronskim ukrepom na visoki ravni

Profimedia

Raven toplogrednih plinov v ozračju, ki so glavni vzrok za podnebne spremembe, je lani dosegla zgodovinske vrednosti, ki se letos še povečujejo, kljub koronskim ukrepov, so danes v Ženevi sporočili Združeni narodi.

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) navaja, da so koronski ukrepi, kot so zaprtje gospodarstva in javnega življenja, zaprtje meja ter prizemljitev letal ter drugi ukrepi za zajezitev pandemije covida-19, dejansko zmanjšali emisije številnih onesnaževalcev in toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid.

Vendar so ob tem v Ženevi opozorili, da zmanjšanje industrije zaradi pandemije ni omejilo rekordnih koncentracij toplogrednih plinov, ki segrevajo ozračje in tako povzročajo porast temperatur, dvig morske gladine in ekstremne vremenske pojave.

"Padec emisij, ki je povezan s koronskimi ukrepi, je le majhen odmik na dolgoročnem grafu. Potrebujemo trajno izravnanje krivulje," je v ob tem dejal prvi mož Petteri Taalas.

Letno poročilo WMO o toplogrednih plinih navaja, da bi se lahko glede na prve ocene dnevne emisije CO2 v obdobju najostrejših koronskih ukrepov po vsem svetu zmanjšale za do 17 odstotkov. Na letni ravni pa WMO pričakuje padec med 4,2 in 7,5 odstotka, kar pa ne bo bistveno vplivalo na znižanje koncentracij CO2 v ozračju. Po oceni WHO vpliv koronskih ukrepov tako ne bo "večji od običajnih letnih nihanj".

Koncentracije CO2 bodo po napovedih WMO še naprej naraščale, čeprav z nekoliko zmanjšano hitrostjo.

"Kratkoročno vpliva koronskih ukrepov ni mogoče razlikovati od naravne spremenljivosti," so še opozorili pri WMO.

Emisije so glavni dejavnik, ki določa količino toplogrednih plinov, vendar so stopnje koncentracije merilo tistega, kar ostane po vrsti zapletenih interakcij med ozračjem, biosfero, litosfero, kriosfero in oceani.

CO2 je daleč najpomembnejši dolgotrajen toplogredni plin v ozračju in je povezan z dejavnostmi človeštva. Odgovoren je za približno dve tretjini segrevanja Zemlje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol