18. 8. 2021, 18:05 | Vir: STA

Ravnatelji vrtcev in šol nezadovoljni s pogovori z ministrstvom, to predlaga samotestiranje učiteljev

Daniel Novakovič/STA

Ministrstvo za izobraževanje predlaga samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo na svetovalni skupini za covid-19 in vladi, je v izjavi po današnjih sestankih z ravnatelji vrtcev in šol dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Ravnatelji s slišanim danes niso zadovoljni, saj da niso dobili nobenih konkretnih odgovorov.

Pristojni si želijo, da bi se šolsko leto začelo po modelu B, torej z učenci in dijaki pri pouku. "Želimo si, da bi bili vsi čim dlje v šoli. Prizadevali si bomo, da se šole ne bi zapirale, tudi če bo stanje slabše, bomo naredili vse, da bo šolski prostor odprt," je danes zagotovil Orehovec.

Ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol so po današnjih pogovorih s predstavniki ministrstev za izobraževanje in za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) nezadovoljni, saj da kljub veliko govorjenja še naprej ne vedo nič o jeseni. Izpostavljali so vprašanje, kdo bo kril stroške testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, pa tudi, kako dejansko organizirati pedagoški proces.

"To, da rečejo, da bo veljal B model, nam ne pove ničesar," je dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. "Želimo odgovore, jasna navodila, kako bomo jeseni lahko izvajali pedagoški proces v vrtcih, kako bomo lahko uvajali novince v vrtec, je pojasnila in izpostavila, da danes niso dobili nobenih ustreznih navodil.

Prav tako danes niso prejeli jasnega odgovora glede tega, kdo bo plačeval teste za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Ravnatelji vrtcev si po besedah Bogatajeve ne želijo obvodov pri plačevanju, saj bi se tako znašli v likvidnostnih zagatah.

Podobne ocene je podal ravnatelj OŠ Livada Goran Popović. Konec sestanka so po njegovih besedah dočakali le z enim konkretnim zaključkom. Direktor NIJZ Milan Krek je namreč predlagal, naj zberejo 12 odgovornih ravnateljev, da se bodo usedli s predstavniki NIJZ in skušali doreči nekatere stvari. NIJZ bi tako poskušal konkretno odgovoriti na izpostavljena vprašanja v zvezi z izvajanjem pouka v novem šolskem letu, je pojasnil Popović.

Samotestiranje

Pozitivni izplen današnjega sestanka za ravnatelje srednjih šol pa je dogovor, da bodo srednješolci novo šolsko leto začeli s samotestiranjem. Si pa ravnatelji želijo, da bi samotestiranje uvedli tudi za zaposlene. "Upamo, da bodo odločevalci razmišljali pozitivno (...) Nimamo sredstev za plačevanje testov in predlagamo, da se gre na zaupanje. To naj bo odgovornost posameznika," je pojasnila predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour.

Po njenih navedbah imajo še cel kup vprašanj. Med drugim jih zanima, kako bodo izvajali športno vzgojo, kako je z ostalimi udeleženci, ki prihajajo v šolski prostor, na primer pri izobraževanju odraslih. Zanima jih, kako bo s starši in strankami, za katere v šoli izvajajo storitve, kako bo s testiranjem dijakov, ki bodo na praktičnem pouku v zdravstvenih domovih.

Orehovec je v izjavi po sestankih z ravnatelji spomnil, da bo tudi v vzgoji in izobraževanju treba izpolnjevati pogoj PCT. Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju je znova pozval k cepljenju, da bo lahko delo potekalo čim bolj fleksibilno in da bodo šole čim dlje odprte. "Kdor se ne bo cepil, se bo moral trikrat v tednu testirati," je ponovil.

Samotestiranje tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju in ne le za osnovnošolce iz zadnjega triletja in dijake je predlagalo tudi ministrstvo za izobraževanje. "Vse je odvisno od vladne skupine, ki danes zaseda na Brdu pri Kranju. Če bodo to odobrili, bo delovni proces stekel veliko lažje," je dodal. Po besedah državnega sekretarja s to rešitvijo "nekako soglaša" tudi ministrstvo za zdravje.

"Zagotoviti želimo zdravo učno okolje, da so otroci zdravi. Moramo zaupati učiteljem in ravnateljem, da bodo to varno okolje ustvarili," je dodal Orehovec.

Na vprašanje, kdo bo plačeval teste, je Orehovec ponovil, da bo to za zaposlene na plečih delodajalcev

Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov pa je dejal, da upa, da bo za vse brezplačno.

Orehovec je danes poudaril pomen zaupanja v vzgoji in izobraževanju. "Moramo narediti korak naprej, si zaupati in ustvariti varno okolje," je odgovoril na vprašanje, kdo bo preverjal rezultate testov.

Povedal je še, da so že pretekli mesec od Nacionalnega inštituta za javno zdravje dobili priporočila za šole. Vsaka šola mora zase pripraviti protokole prezračevanja, saj ima vsaka šola svoje specifike in splošna navodila ne bi bila primerna, je še dejal Orehovec. "Gre za to, da se izvaja naravno prezračevanje. Kjer imajo mehansko prezračevanje, pa na ta način," je dejal.

Orehovec naj bi sicer ravnateljem na današnjih pogovorih obljubil, da bodo odgovore na vsa odprta vprašanja dobili najkasneje naslednji teden, ko se s predstavniki pristojnih ministrstev srečajo na Brdu. Sestanki bodo potekali v ponedeljek, torek in sredo, je pojasnila Al-Mansourjeva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.