23. 12. 2021, 12:00 | Promocijska objava

Razdelili več kot 30.000 paketov papirnatih robčkov, recikliranih iz odpadne embalaže Tetra Pak

Promocijski material
Razdelili več kot 30.000 paketov papirnatih robčkov, recikliranih iz odpadne embalaže Tetra Pak (foto: Promocijski material)

Družba Tetra Pak je v enomesečnem izobraževalnem projektu naslavljala potrošnike o pomenu pravilnega ločevanja in odlaganja te embalaže, ko jo izpraznimo. Če jo pravilno odložimo v rumeni zabojnik ali rumeno vrečo za odpadno embalažo, omogočimo, da iz nje izdelajo nove izdelke, kot so higienski papirnati robčki, brisačke, toaletni papir in drugi. 

Kot dokaz, da odpadna embalaža Tetra Pak zaživi novo življenje v recikliranih papirnatih izdelkih, so doslej/v petih letih med potrošnike razdelili 30.000 paketov papirnatih robčkov, recikliranih iz odpadne embalaže Tetra Pak.

V projekt, ki je mesec dni potekal v hipermarketih Mercator po celi Sloveniji, je družba Tetra Pak povezala Ljubljanske mlekarne in Dano kot proizvajalca izdelkov v embalaži Tetra Pak, Valtex kot distributerja recikliranega higienskega papirja v Sloveniji ter papirnico Lucart, kjer odpadno embalažo Tetra Pak reciklirajo in iz nje izdelajo recikliran higienski papir. S tem, ko kupci dobijo v roke reciklirane robčke, izdelane iz kartonskega dela odpadne embalaže Tetra Pak, razumejo in vidijo rezultat pravilnega ločevanja te vrste embalaže. V povprečju je 75 % embalaže Tetra Pak sestavlja karton, ki je izdelan iz dolgih, močnih papirnatih vlaken, ki jih je mogoče večkrat reciklirati.

Promocijski material

Krožnost v praksi: komunalni snovni krog in interni snovni krog embalaže Tetra Pak

V nekaterih lokalnih skupnostih v Sloveniji pa so šli še korak naprej. V t. i. komunalnem snovnem krogu embalaže Tetra Pak in higienskega papirja embalažo Tetra Pak, ki jo zberejo v rumenih zabojnikih v lokalni skupnosti, namensko pošljejo v reciklažo, da iz nje izdelajo higienski papir, ki ga uporabljajo javne ustanove v isti skupnosti, kjer so embalažo zbrali. Ta praksa deluje že več let v Novem mestu in sosednjih občinah, Ljubljani in Brežicah, širijo pa jo tudi v druge mestne občine. S to dokazano učinkovito večletno krožno prakso ohranjajo drevesa oziroma les kot primarno surovino ter zmanjšujejo ogljični odtis.

Svoj interni snovni krog embalaže Tetra Pak so pred dvema letoma vzpostavili v Ljubljanskih mlekarnah.

Ostanek odpadne embalaže iz njihovega proizvodnega procesa ločeno zberejo in prav tako posredujejo v namensko recikliranje v papirnico Lucart. Tam iz nje izdelajo reciklirani higienski papir, ki ga v podjetju naročajo za interno uporabo.

Več o embalaži Tetra Pak: tetrapak.com in tetrapak.com/sustainability.
Promocijski material

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.