24. 6. 2020, 15:01

Razdvojenost pred praznikom: odpovedi prisotnosti na državni proslavi in alternativna praznovanja

profimedia

Predstavniki Levice so svojo neudeležbo na državni proslavi ob dnevu državnosti že napovedali, pa tudi, da bodo prisotni na alternativni proslavi, ki bo dve uri pred državno na Prešernovem trgu v Ljubljani. Tako so se pridružili LMŠ, ki je na proslavo prav tako ne bo.

Letošnji dan državnosti, ko bomo praznovali 29. obletnico osamosvojitve države, tako bolj kot enotnost, ki jo je narod pokazal pred tremi desetletji, prinaša razdeljenost.

Vrhunec prireditev v čast prazniku bo sicer osrednja državna proslava, ki bo na predvečer praznika potekala na ljubljanskem Kongresnem trgu. Zbrane bo nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor.
Kdo pride in kdo ne?

V največji opozicijski stranki LMŠ ter Levici, kjer so kritični do politike vlade Janeza Janše, so medtem že napovedali, da jih na državno proslavo ne bo. V Levici podrobnosti ne pojasnjujejo, nekdanji premier in prvak LMŠ Marjan Šarec pa je dejal, da bi se bilo nedopustno udeležiti proslave, ko del prebivalcev tedensko protestira.

Šarec se bo v četrtek udeležil proslave v Kamniku, v Levici pa so že napovedali tudi udeležbo na alternativni proslavi, ki jo tudi Šarec označuje kot proslavo ljudstva.

Medtem iz stranke Alenke Bratušek (SAB) sporočajo, da se bo slavnostne seje DZ in osrednje državne proslave udeležila večina njihovih poslancev. "Ne glede na dejstvo, da smo opozicijska stranka in ne podpiramo vlade Janeza Janše, ocenjujemo, da bi nas tako pomemben praznik, kot je dan državnosti in letos že 29. obletnica osamosvojitve, moral združiti in vključevati, ne razdvajati," so poudarili.

Podobnega mnenja so tudi v SD. Predsedujoča SD Tanja Fajon je v pismu predsednika republike Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo sicer pozvala, "da z vključitvijo vseh, še posebej vseh veteranskih organizacij, predvsem pa z iskrenim obžalovanjem globokega družbenega razdora in razlogov zanj", omogočita, da Slovenija nastanek samostojne države praznuje enotna in povezana, a je nato sicer napovedala udeležbo na proslavi.

Janez Janša o antiproslavi

Predsednik vlade Janez Janša je medtem pozivanje "na antiproslavo" že označil kot "nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami normalnost in civilizacija".

Janša je bil sicer leta 2016 govorec na "alternativni" proslavi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki so jo na Trgu republike organizirali dan po državni proslavi. Tedaj je sicer kazalo, da bosta poleg SDS pri njeni organizaciji sodelovali tudi NSi in SLS, a je prišlo do nesoglasij predvsem pri govorcih.

A kakor koli že, priprave na proslave so že v teku. Med drugim tudi s postavljanjem ograj.

Takole dogajanje spremjajo na Twitterju.

Vir: STA / Metropolitan /Twitter

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.