18. 1. 2020, 17:21 | Vir: STA

Razen odpoklica madžarskega puranjega mesa drugi ukrepi niso predvideni

profimedia
Razen odpoklica madžarskega puranjega mesa drugi ukrepi niso predvideni (foto: profimedia)

Uprava za varno hrano v primeru puranjega mesa, ki je v Slovenijo prišlo iz madžarskega obrata, na katerem so potrdili virus ptičje gripe, drugih ukrepov, kot je odpoklic mesa, ne načrtuje, je danes za Radio Slovenija povedal Matjaž Guček iz uprave. Virus za človeka ni nevaren, z odpoklicem želijo preprečiti širjenje na rejne obrate.
 

"Odpoklic izvajamo izključno iz razlogov zaščite zdravja živali. V tem primeru ne gre za ogrožanje zdravja ljudi," je za radio povedal vodja sektorja za živila, krmo in zdravila pri upravi Guček.

Uprava je v petek objavila, da sta meso iz madžarskega obrata kupili družbi Kvibo in Panvita; 7. in 8. januarja sta imeli iz pošiljke 4800 oz. 1770 kilogramov mesa, in sta po obvestilu uprave že začeli postopek umika. Meso je bilo predpakirano v večjih kosih, namenjeno pa je bilo za postrežno prodajo v mesnicah.

Meso je šlo večinoma v prehranske obrate in tudi v prosto prodajo po vsej Sloveniji.

"Vsaj po prvih podatkih je zajeto veliko število obratov po celotni Sloveniji," je povedal Guček. Natančnejše podatke uprava še zbira.

Drugi ukrepi zaenkrat niso predvideni. Virus podtipa H5N8 povzroči visoko smrtnost med divjimi in domačimi živalmi. "Ko virus pride na farmo, zdesetka populacijo, poleg tega ukrepi, ki so predpisani v primeru izbruha, pomenijo, da je treba živali neškodljivo uničiti. Gre za radikalne ukrepe, ki prinašajo veliko ekonomsko škodo," je dodal.

Aviarna influenca podtipa H5N8 se je pri perutnini v nekaterih državah EU začela pojavljati v začetku letošnjega leta. Do sedaj so bolezen prijavile Poljska, Slovaška, Madžarska in Romunija ter danes še Češka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.