23. 5. 2021, 10:44 | Vir: STA

Raziskava: cepivi AstraZeneca in Pfizer/Biontech učinkoviti proti angleškem in indijskem sevu

profimedia

Najnovejša raziskava zdravstvenega zavoda Anglije je pokazala, da sta cepivi proti covidu-19 podjetij AstraZeneca in Pfizer/Biontech učinkoviti v zaščiti pred indijsko različico novega koronavirusa, na spletni strani poroča britanski The Guardian.

V raziskavi, ki je potekala med 5. aprilom in 16. majem, se je Pfizerjevo cepivo dva tedna po drugem odmerku v primeru indijske različice novega koronavirusa po 21. dneh izkazalo za 88-odstotno učinkovito, v primeru angleške različice pa 93-odstotno učinkovito.

Cepivo AstraZenece je proti indijski različici novega koronavirusa po 21. dneh učinkovito 60-odstotno in 66-odstotno v primeru angleške različice, vendar pa po 28. dneh doseže prav tako kot Pfizer 80 - 90-odstotno učinkovitost.

Po navedbah The Guardiana bi lahko bil razlog v manjši učinkovitosti cepiva AstraZenece po 21. dnevi v primerjavi s Pfizerjem v istem obdobju ta, da je pri cepivu AstraZenece potrebno nekoliko daljše obdobje, da se razvije največja učinkovitost cepiva, a je cepivo po mnenju znanstvenikov kasneje imelo tudi daljšo zaščito pred novim koronavirusom.

V raziskavi je sodelovalo 1054 oseb iz vseh starostnih skupin.

"Zdaj je povsem jasno, zakaj je pomemben drugi odmerek cepiva, s katerim zagotovimo največjo možno zaščito pred novim koronavirusom in vsemi njegovimi različicami," je pojasnil sekretar angleškega zdravstvenega zavoda Matt Hancock. Ob tem je pozval vse, naj izkoristijo možnost cepljenja, ko jim je na voljo.

"Ta raziskava je pokazala, da cepiva nudijo visoko raven zaščite pred simptomatskimi primeri okužbe z indijsko različico novega koronavirusa. Pričakujemo, da so še učinkovitejša glede zmanjšanja smrti in hospitalizacij zaradi covida-19," je dejala vodja imunuloškega oddelka na omenjenem zavodu Mary Ramsa.

Obe cepivi sta se izkazali, da sta tri tedne po prvem odmerku za 33-odstotkov učinkoviti proti simptomatski okužbi z indijsko različico ter 50-odstotno učinkoviti pri angleški različici.

V Angliji so od začetka cepljenja proti covidu-19 opravili več raziskav o učinkovitosti cepiv proti covidu-19. Po dosedanjih podatkih je cepljenje preprečilo več kot 13.000 smrti in najmanj 39.100 hospitalizacij zaradi covida-19, predvsem ko gre za starejše osebe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.