17. 11. 2020, 06:00 | Vir: STA

Raziskava: Na deklarativni ravni energetsko učinkoviti, v praksi še ne

Profimedia

Deklarativni odnos do učinkovite rabe energije v slovenskih gospodinjstvih se se je v zadnjih desetih letih pozitivno spremenil, a v vsakodnevnem ravnanju z energijo še vedno obstaja velik potencial za dejansko zmanjšanje njene porabe, kažejo rezultati Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije (Reus) 2019, ki jo opravlja Informa Echo.

Pod izrazom učinkovita raba energije največji delež anketiranih gospodinjstev razume varčevanje z energijo (47 odstotkov). Temu sledijo odgovori, kot so čim boljši izkoristek (16 odstotkov), uporaba energetsko varčnih naprav (13 odstotkov) in uporaba tehnologij in ukrepov, ki zahtevajo manj energije za delovanje (12 odstotkov).

Za slabe tri četrtine (72 odstotkov) anketiranih gospodinjstev, ki razmišljajo o učinkoviti rabi energije, sta prihranek denarja in varovanje okolja enako pomembna. V obdobju med letoma 2010 do 2019 se je delež teh gospodinjstev povečal za osem odstotnih točk, medtem ko se je delež gospodinjstev, ki jih motivira samo prihranek denarja oz. predvsem prihranek denarja, manj varovanje okolja, zmanjšal za 10 odstotnih točk na 20 odstotkov.

Na vprašanje: "Kaj želite doseči z učinkovito rabo energije?" je v letu 2019 polovica (49 odstotkov) anketiranih gospodinjstev, ki razmišljajo o učinkoviti rabi energije, najprej navedla znižanje stroškov. Primerjava z rezultati iz 2010 kaže pozitiven trend: delež teh gospodinjstev se je zmanjšal za 21 odstotnih točk, pri čemer se je povečal delež gospodinjstev, ki so kot motiv navedla znižati količinsko porabo, in sicer z 11 na 16 odstotkov.

Izsledki merjenj v letih 2019, 2017 in 2015 kažejo, da se razmerje med ozaveščenimi in neozaveščenimi gospodinjstvi ni bistveno spremenilo; delež ozaveščenih znaša približno tri četrtine, delež neozaveščenih pa eno četrtino vseh gospodinjstev.

Vendar pa to, kot izpostavljajo avtorji raziskave, predstavlja samo en vidik ekologije. Drugega pa predstavlja okoljsko usmerjeno vedenje oz. to, v kolikšni meri gospodinjstva dejansko učinkovito ravnajo z energijo.

Več kot polovica sodelujočih ne izklaplja usmerjevalnika za brezžični internet, ko ga ne uporablja. Pri letni uporabi 8030 ur, če je prižgan 22 ur na dan, ta porabi približno 64 kilovatnih ur električne energije. "Gospodinjstva, ki puščajo v stanju pripravljenosti samo eno napravo, v enem letu povečajo izpuste ogljikovega dioksida v ozračje za približno 14.000 ton," navajajo avtorji raziskave.

Dodali so, da kljub pravilnemu razumevanju izraza in pozitivnemu deklarativnemu odnosu do učinkovite rabe energije v gospodinjstvih še vedno obstaja velik potencial za dejansko zmanjšanje porabe energije, ki ga je mogoče doseči s pomočjo razvoja okoljsko usmerjenega vedenja oz. pozitivnih navad v zvezi z rabo energije.