Uredništvo | 17. 9. 2023, 08:01

Zanimiva raziskava: v kateri državi se mladi najpozneje odselijo od doma (in kje na lestvici je Slovenija)

Jaka Vinšek/Bobo

Prva tri mesta po najvišji starosti odselitve iz domačega gnezda so zavzele države iz naše bližine.

Mladi Slovenci se po statističnih podatkih World of Statistics v povprečju od staršev odselijo v starosti 29,4 leta. S tem so se uvrstili na 12. mesto lestvice držav po predvideni povprečni starosti mladih, ko ti zapuščajo starševsko gospodinjstvo.

In komu je pripadlo prvo mesto? Na prvem mestu s 33,4 leta povprečne starosti odhoda iz doma staršev so se uvrstili naši južni sosedje Hrvati oziroma štiri leta pozneje kot Slovenci. Hrvatom sledijo Črnogorci s povprečjem 33,3 leta, na tretjem mestu pa so Severni Makedonci z 32,1 leta. Tudi na četrtem mestu so mladi državljani naše nekdanje skupne države - Srbi, tam od doma v povprečju odidejo v starosti 31,4 leta.

Za Srbi se do 12. mesta, kjer je pristala Slovenija, zvrstijo še Slovaki, Grki, Bolgari, Španci, Maltežani, Italijani in Portugalci. 

Kot kaže statistika, so razlike med državami precejšnje. V skandinavskih državah zapustijo domača gnezda bistveno bolj zgodaj – na Danskem pri 21,7 leta, na Švedskem pri 21,4 leta in na Finskem pri 21,3 leta. Najhitreje se od doma odselijo mladi Američani, in sicer pri 19 letih. Rusi dom povprečno zapustijo pri 19,8 leta, Avstralci pa pri 20,4 leta.