16. 9. 2021, 10:00

Razkrili so najvarnejša mesta na svetu - to mesto je zmagalo prvič

Najvarnejše mesto - Kopenhagen.

Profimedia

Vsako leto enota The Economist Intelligence preveri različne dejavnike, ki vplivajo na življenje v mestu, in glede na te dejavnike določi, katera mesta so najbolj varna. Delujejo že od leta 2015 in prvič je zmagalo to mesto.

Vse skupaj analizirajo 60 različnih mest in jih razvrstijo v pet kategorij varnosti: digitalni, zdravstveni, infrastrukturni, osebni in okoljski.

Zmagal je Kopenhagen

Za najvarnejše mesto na svetu je bil imenovan Kopenhagen. Dosegel je 84,2 točk od 100. Najbolj je blestel pri osebni varnosti, ki je obravnavala korupcijski sistem in potencial terorizma. 
 
Danska prestolnica je premagala Toronto, ki je dosegel 82,2 točk, Singapur pa je zasedel tretje mesto s 80,7 točkami.
 
Sledila sta še Sydney na četrtem mestu s 80,1 in Tokio s 80 točkami. Sydney je dosegel najboljši rezultat na področju digitalne tehnologije, ki zajema dostop do internetne, zasebnostne in kibernetske varnosti. Tokio je na vrhu zdravstvenega varstva, ki preučuje dostop do sistemov in odziva na pandemijo.
 
Varnost infrastrukture se nanaša na varnost v prometu, prijaznost do pešcev, do obvladovanja nesreč in oskrbe z vodo. Najuspešnjejši na tem področju je Hong Kong.

Letos tudi nova kategorija – okoljska varnost

Letošnji zmagovalec okoljske varnosti je Wellington. Osredotoča se predvsem na kakovost zraka, obnovljivo energijo, ravnanje z odpadki in druga sorodna področja.

Najvarnejša mesta po podatkih enote The Economist Intelligence:

1. Kopenhagen
2. Toronto
3. Singapur
4. Sydney
5. Tokio
6. Amsterdam
7. Wellington
8. Hong Kong
9. Melbourne
10. Stockholm

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.