A.B. | 26. 1. 2022, 22:08

Razkrinkali tiste, ki so GOLJUFALI pri samotestiranju, zato zdaj NE BODO SMELI ...

Profimedia

Po spremenjenih pogojih dostopanja do PCR testa, ki so v veljavo stopili pred kratkim, so nekateri posamezniki pred PCR testiranjem izkazovali pozitiven hitri test iz postopka samotestiranja. A to zdaj, kot kaže, ponekod ne bo več mogoče. Razlog? S hitrimi testi za samotestiranje oziroma s fotografijami, ki naj bi potrjevale pozitiven test, so namreč nekateri goljufali. Da so jih pri tem razkrinkali, je potrdil direktor podjetja Pacient, ki je obenem sporočil, da zato oseb s pozitivnim hitrim testom za samotestiranje ne bodo več sprejemali. 

Ljubljansko podjetje Pacient je eno prvih, ki se je zaradi ugotovljenih goljufij na področju izvajanja samotestiranja s hitrimi testi odločilo, da osebam, ki bodo izkazovale pozitiven test z uporabo testov za samotestiranje, rezultata kot predpogoj za pristop k PCR testiranju ne bodo več upoštevali. Veljaven predpogoj za opravljanje PCR testa bo pri njih odslej le rezultat hitrega testa, opravljen pri zdravniku ali zasebniku - ki ga bodo pacienti izkazovali s pomočjo prejetega elektronskega sporočila, sms-a ali primerno overjenega pisnega potrdila.

Profimedia

Kot so pojasnili, so nekateri manipulacije s hitrimi testi za samotestiranje izvajali tako, da so uporabljali fotografije pozitivnih testov, ki sploh niso bili njihovi. Robert Meško, direktor podjetja Pacient, je ob tem dodal: ''Vemo, da so jih posojali oziroma fotografije delili z drugimi, PCR-test pa so potrebovali za svoje osebne interese, kot denimo potovanja in podobno.''

Podjetje Pacient je prav zaradi tega za nadaljnja PCR testiranja zaprlo vrata vsem samotestirancem. Meško je za konec pojasnil, da so dlje časa sumili na goljufije s hitrimi testi in da so se zdaj, ko je število PCR testiranj zaradi omejene zmogljivosti največjih dveh slovenskih laboratorijev nižje, odločili, da rezultatov samotestiranj ne bodo več upoštevali. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec