A. B. | 28. 3. 2022, 13:15

Razkrivamo: Zakaj JA in zakaj NE biometrični osebni izkaznici?

Biometrične osebne izkaznice.

Profimedia

To, da prihaja biometrična osebna izkaznica, že veste. Ampak ali veste tudi, kaj ZARES pomeni njena uporaba? Za vas smo ustvarili nabor prednosti in slabosti biometričnih osebnih izkaznic.

Veliko prebiramo o biometrični avtentifikaciji kot o sodobnemu načinu dokazovanja tega, kdo in kaj smo. Seveda nam uporaba ni tako oddaljena - v vsakdanjem življenju ste sigurno že bili v stiku z biometrijo. Tak primer je prepoznava obraza na vašem telefonu. 

Medtem ko v takem načinu dokazovanja identitete zaenkrat vidimo le veliko prednosti, se odpirajo tudi vprašanja o varnosti in zasebnosti državljanov. Kaj se recimo zgodi, če so naši biometrični podatki ogroženi? Geslo lahko vedno spremenim, toda ali lahko spremenim svoj prstni odtis? 

Biometrične osebne izkaznice so se začele v Sloveniji izdajati 28. marca 2022. Dosedanjih veljavnih osebnih izkaznic ni treba zamenjati. Vse obstoječe osebne izkaznice se lahko uporabljajo do poteka njihove veljavnosti. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti, so zapisali na GOV.si. 

3 ključne PREDNOSTI uporabe biometričnih osebnih izkaznic 

Biometrija nudi visoko varnost in zagotovilo o resničnosti osebnih podatkov. Vaša gesla in PIN kode bančnih kartic so lahko ogrožene zaradi načinov že znanih "trikov" za razkrivanje vaših podatkov, s katerimi si goljufi omogočijo dostop do vsega, kar poskušate skriti.  A vaš prstni odtis ... Saj ga imate samo vi! Enega, edinega in edinstvenega. Tisti, ki bi želeli svojo identiteto dokazati, bodo to morali storiti na licu mesta, zato vašega prsta, brez vaše prisotnosti, preprosto ne bodo morali pokazati. 

Z vidika uporabnika je izkušnja hitra, preprosta in priročna. Nič več gesel, ki jih na listkih skrivate v svojih denarnicah ali njihovega pozabljanja, v kolikor nimate povsod istega. Vse, kar potrebujete je prst. 

Obstaja ena od 64 milijard možnosti, da se bo vaš prstni odtis natanko ujemal s prstnim odtisom nekoga drugega
Zato ste skoraj popolnoma varni. Povedano drugače - najverjetneje imate boljše možnosti, da zadanete na loteriji, kot da je vaš prstni odtis prav tak, kot od nekoga, ki si želi dostop do vašega transakcijskega računa ali osebnih podatkov. 
zadenete
Seveda pa nima vsaka zgodba samo dobre plati. Uporaba biometrije je kljub svoji inovativnosti še zmeraj pristranska. 

Biometrična osebna izkaznica?

Biometrična osebna izkaznica?

Profimedia

3 ključne SLABOSTI uporabe biometričnih osebnih izkaznic 

Ni presenetljivo, da bo naprednejši varnostni sistem zahteval znatne naložbe in stroške. V raziskavi Spiceworks iz leta 2018 67 odstotkov IT strokovnjakov navaja stroške kot "največji razlog za nesprejemanje biometrične avtentikacije". Kakšni bodo trenutni v Sloveniji, še ne vemo. 

Podjetja in vlade, ki zbirajo in hranijo osebne podatke uporabnikov, še zmeraj nenehno ogrožajo hekerji. Ker so biometrični podatki nenadomestljivi, morajo organizacije z občutljivimi osebnimi podatki ravnati z večjo varnostjo in previdnostjo. Če je vaše geslo ali PIN ogrožen, ga vedno lahko spremenite, pri vaših biometričnih podatkih žal ni tako. S tem namenom morajo vaše podatke zares skrbno varovati. 

Ker se v svetu povečuje uporaba sistemov biometrične prepoznave, kot so tehnologija za prepoznavanje obrazov in drugi biometrični varnostni ukrepi, pri tem ne smemo pozabiti na varnost osebnih podatkov. 
Največja težava? Puščanje trajnega digitalnega zapisa. Organizacije in vlade so v mnogih primerih uporabljale programsko opremo za prepoznavanje obrazov za sledenje in identifikacijo ljudi s strašljivo natančnostjo. Zato je ključno premisliti o mejah zasebnosti državljanov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec