17. 5. 2020, 12:55 | Vir: STA

Razmah okužbe z novim koronavirusom v Latinski in Južni Ameriki

profimedia

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v latinskoameriških državah in na Karibih preseglo pol milijona, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na uradna poročila. Skoraj polovica odpade na Brazilijo, kjer je število potrjenih okužb v soboto preseglo 230.000, umrlo pa je že več kot 15.000 ljudi.

Skupaj se je po svetu doslej potrjeno okužilo več kot 4,6 milijona ljudi, umrlo pa jih je najmanj 309.000, dodaja AFP.

V Braziliji je doslej skupaj za covidom-19 umrlo 15.633 ljudi, potrjeno okuženih pa je 233.142. S tem se je država povzpela na četrto mesto v svetu po številu potrjenih okužb, dodaja AFP. Po ocenah strokovnjakov bi bilo število lahko v resnici kar 15-krat višje, saj v državi opravijo le malo testiranj.

V zadnjem dnevu je v Braziliji umrlo 816 ljudi, zabeležili so 14.919 dodatnih primerov okužbe. Kljub temu brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej odločno zavrača stroge ukrepe proti širjenju epidemije.

"Brezposelnost, lakota in revščina bodo prihodnost tistih, ki podpirajo tiranijo popolne izolacije," je v soboto tvitnil desničarski predsednik.

V petek je po le mesecu dni na položaju odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich, ki prav tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta glede ukrepov proti novemu koronavirusu ni našel skupnega jezika z Bolsonarom.

Tudi v Čilu beležijo naraščanje števila obolelih, zato so v sedemmilijonski prestolnici Santiago v soboto uvedli strogo karanteno. Prebivalci gredo lahko le po hrano in zdravila ter na krajše sprehode. Pred uveljavitvijo karantene so se v petek zvečer na mestnih vpadnicah nabrale dolge kolone vozil, saj so se številni prebivalci Santiaga odločili zapustiti mesto, dodaja AFP.

V Čilu so doslej potrdili 41.428 okužb z virusom sars-cov-2, od tega 1886 v soboto, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Število smrtnih žrtev je naraslo na 421.

Perujska vlada bo medtem v boju proti bolezni pomagala amazonskemu delu države. Tam bodo zgradili bolnišnico s 100 posteljami za bolnike s covidom-19, je sporočila perujska vlada.

Nova bolnišnica, ki jo bodo postavili v Pucallpi, prestolnici odročne regije Ucayali, naj bi začela delovati v roku treh tednov. Na območje bodo napotili tudi 220 zdravstvenih delavcev, saj so tamkajšnji preobremenjeni in ne zmorejo obravnavati tolikšnega števila bolnikov.

V Peruju so doslej potrdili 88.541 primerov okužbe, od tega okoli 2250 v Amazoniji. Skupaj je umrlo 2523 ljudi, od tega okoli 100 v amazonskem delu, dodaja AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord