15. 11. 2019, 13:17 | Vir: STA

Razmere v Benetkah še vedno negotove, Markov trg zaprt

profimedia

Po hudih poplavah v Benetkah so razmere še vedno negotove. Danes dopoldne je gladina morja dosegla 154 centimetrov, okrepil se je tudi veter. "Še en dan izrednih razmer," je na Twitterju zapisal župan Luigi Brugnaro in prebivalce pozval, naj bodo previdni.

Šole, vrtci, univerze in Doževa palača v Benetkah ostajajo zaprte. Zaprli so tudi dostop do Markovega trga, ki je kot ena najnižjih točk v laguni močno poplavljen, poročajo tuje tiskovne agencije.

V noči na sredo so sicer izmerili rekordnih 187 centimetrov nad običajno gladino morja, kar je največ v več kot 50 letih. To hkrati pomeni, da je bilo poplavljenih več kot 90 odstotkov Benetk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"20 centimetrov višja gladina je naredila razliko in uničila Benetke. Upam, da nas bo Sveti Marko (zaščitnik Benetk) zaščitil. Vajeni smo pogostih poplav, ampak tokrat je drugače," je dejal Brugnaro v pogovoru za televizijo Canale 5. Dejal je še, da škodo ocenjujejo na milijardo evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na seji italijanske vlade so v četrtek zvečer razglasili izredne razmere za Benetke, kar pomeni takojšnjo sprostitev sredstev za odstranjevanje škode po poplavah. Premier Giuseppe Conte je napovedal, da bo vlada za to namenila 20 milijonov evrov. Zasebniki naj bi tako dobili do 5000 evrov takojšnje pomoči, podjetniki pa do 20.000 evrov. Pri večjih škodah in podrobni oceni škode namerava država nameniti še dodatna sredstva, še poroča APA.

Poleg tega so v Italiji začeli zbirati prostovoljne prispevke za financiranje škode v Benetkah. Italijanska veleposlaništva in konzulati v tujini bodo začeli z ustreznimi akcijami, je napovedal zunanji minister Luigi Di Maio. Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je ob tem večja mesta po svetu pozval, naj podprejo Benetke s prostovoljnimi prispevki.

Območje je danes obiskal tudi vodja opozicijske Lige Matteo Salvini in pozval vlado v Rimu, naj čimprej dokonča projekt zaščitnih pregrad, ki naj bi ubranile beneško laguno pred poplavami, znan po kratici Mose. "Benetke kričijo na pomoč. Mose moramo končno dokončati," je dejal Salvini v gumijastih škornjih med prečkanjem Markovega trga, še preden so ga zaprli.

Ministrica za infrastrukturo Paola De Micheli je medtem dejala, da je za dokončanje tega sistema zaščitnih zapornic, ki bi se ob naraščanju gladine morja avtomatično dvignile na treh vhodih v laguno, potrebnih še okoli 400 milijonov evrov. Sistem bi sicer lahko dokončali že prihodnje leto, je napovedala.

Projekt, ki je vreden okoli 5,5 milijarde evrov, bi sicer moral biti dokončan že leta 2017, a je leta 2014 zastal zaradi velikega korupcijskega škandala. Zaradi te afere so tudi zaprli tedanjega beneškega župana Giorgia Orsonija, navaja APA.

Projektu so tudi močno nasprotovali Zeleni in zdaj vladajoče Gibanje pet zvezd, ker da gre zgolj za zapravljanje denarja za projekt iz 80. let, ki da je tudi že zastarel. A zdaj je vodja Gibanja pet zvez in zunanji minister Luigi Di Maio ocenil, da skoraj zgrajeni sistem pregrad nima prave alternative in da jim ne preostane drugega, kot da ga dokončajo, še navaja APA.

Zaradi poplav ne trpijo le Benetke, ampak praktično celotna severna jadranska obala.

Med drugim poplavlja mesto Gradež, kjer so center mesta zaprli za promet, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V manjšem obsegu poplavlja tudi Trst in Milje, je pa plimovanje danes manj izrazito kot v noči na sredo, poroča Primorski dnevnik.

Položaj pa se še ne bo prav kmalu izboljšal, opozarjajo meteorologi. Čez konec tedna napovedujejo nova neurja in obilne padavine za celotno Italijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord