24. 1. 2020, 18:36 | Vir: STA

Razprav o nujnosti ureditve statusa družinskih pomočnikov

profimedia
Razprav o nujnosti ureditve statusa družinskih pomočnikov (foto: profimedia)

Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti je ministrstvo za delo pozvala k ureditvi statusa družinskih pomočnikov. Med drugim predlaga, da se višina delnega plačila za izgubljeni dohodek, do katerega so upravičeni, ponovno veže najmanj na minimalno plačo. Sejo je zaznamovala tudi razprava o pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi.

Predsednica komisije in poslanka SDS Eva Irgl je opozorila, da družinski pomočniki večino svojega časa posvetijo osebam, ki pomoč potrebujejo 24 ur na dan, kljub temu pa niso v delovnem razmerju in posledično ne uživajo pravic iz delovnega razmerja. Meni, da bi se moral položaj družinskih pomočnikov izenačiti s položajem zaposlenih na primerljivih delovnih mestih in da bi se višina njihovih prejemkov ponovno vezala na minimalno plačo, ko je to bilo že urejeno.

Seje komisije so se med drugim udeležili tudi varuh človekov pravic Peter Svetina ter družinske pomočnice, ki so opozorili na anomalije pri institutu družinskega pomočnika. Opozorili so na večletno zatečeno stanje, nizko plačilo in izčrpanost družinskih pomočnikov.

Kljub napovedim, da bo institut družinskega pomočnika urejen v dolgo napovedanem zakonu o dolgotrajni oskrbi, pa je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek danes pojasnil, da trenutne rešitve v osnutku tega ne predvidevajo. Hkrati je poudaril, da to ni zadnji predlog, saj da koalicijska usklajevanja in javna razprava ponujata še dve priložnosti, da se to uredi na drugačen način. Predlog zakona naj bi v javno razpravo posredovali februarja.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Uroš Krajcar je ocenil, da vprašanje družinskega pomočnika sodi pod okrilje zakona o dolgotrajni oskrbi. A če to ne bodo rešeno tam, bodo reševanje prevzeli na ministrstvu za delo, je napovedal.

Tema je sicer precej poenotila koalicijske in opozicijske poslance, ki so pozvali k čimprejšnjim rešitvam. Brez glasu proti so podprli vse predlagane sklepe, in sicer da komisija ministrstvu za delo predlaga izenačitev položaja družinskih pomočnikov s položajem redno zaposlenih in primerljivih delovnih mestih z vsemi pravicami in obveznostmi, ki iz tega izhajajo, višina delnega plačila za izgubljeni dohodek pa naj se veže najmanj na višino minimalne plače.

Ministrstvo so še pozvali, da navedene predloge realizira s spremembami zakonodaje na področju socialnega varstva in naj ne čaka na sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.