20. 6. 2020, 09:07 | Vir: STA

Rdeča nit letošnjega svetovnega dneva beguncev Vsako dejanje šteje

STA
Rdeča nit letošnjega svetovnega dneva beguncev Vsako dejanje šteje (foto: STA)

Ob današnjem svetovnem dnevu beguncev, ki poteka pod sloganom Vsako dejanje šteje, Združeni narodi pozivajo vse ljudi k prizadevanjem za končanje konfliktov. Vsako dejanje šteje v boju za bolj vključujoč in pravičen svet, poudarjajo. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je pozval k solidarnosti in spoštovanju človekovih pravic beguncev.

Svetina je v sporočilu za javnost poudaril, da ne smemo tolerirati kršenja mednarodnega ali nacionalnega prava, ki zagotavlja pravice beguncem in migrantom. Spoštovanje človekovih pravic posameznika ne bi smelo biti odvisno od njegovega državljanstva ali izvora, je poudaril. Meni, da bomo lahko živeli v miru samo v svetu, "kjer bomo eden drugega sprejemali takšnega kot je, ne glede na to od kod prihaja". Opozoril je še, da je epidemija covida-19 le še poglobila stisko ljudi, ki so na poti, ob tem pa pokazala, kako zelo povezan je danes svet.

Visoki komisariat za begunce (UNHCR) je ob današnjem svetovnem dnevu izpostavil, da so pandemija covida-19 in protesti proti rasizmu pokazali, kako nujno se moramo boriti za bolj vključujoč in pravičen svet, svet v katerem ne bo nihče ostal zadaj. "Nikoli ni bilo bolj jasno, da moramo za spremembe vsi odigrati svojo vlogo. Vsakdo šteje," so izpostavili kot glavno vodilo kampanje UNHCR ob današnjem dnevu beguncev.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k zavezi vseh ljudi, da bodo storili vse, da se končajo konflikti in preganjanja ljudi, zaradi katerih je bilo doslej prisiljeno svoje domove zapustiti 80 milijonov ljudi, samo v zadnjem letu 10 milijonov.

Izpostavil je, da letos pandemija covida-19 predstavlja dodatno grožnjo za begunce in razseljene osebe, ki so med najbolj ranljivimi, ob tem pa begunci po vsem svetu med pandemijo delajo kot medicinske sestre, zdravniki, znanstveniki in učitelji. Poudaril je še nujo ponovne vzpostavitve integritete mednarodnega režima zaščite beguncev.

Mirovni inštitut izpostavlja, da evropske države in EU vztrajno padajo na izpitu spoštovanja prava, načel demokratičnosti in postulatov človečnosti, saj smo "namesto zavetju, pomoči in solidarnosti z begunci priča militarizaciji meja, nehumanemu ravnanju s prosilci za azil ter nezakonitim vračanjem in onemogočanju dostopa do mednarodne zaščite oziroma azila". Izpostavljajo, da do nezakonitih vračanj prihaja tudi na italijansko-slovenski in slovensko-hrvaški meji.

Podporo beguncem in vsem, ki so morali zapustiti svoj dom zaradi vojn, preganjanj, podnebnih sprememb in skrajne revščine, bo ob svetovnem dnevu beguncev Slovenska karitas izrazila s pohodi solidarnosti. Želijo čim večkrat prehoditi dolžino poti od Damaska v Siriji do Ljubljane, ki so jo morali prehoditi begunci - 2810 kilometrov. Danes organizirajo pohod okoli Blejskega jezera.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.