14. 7. 2020, 10:53 | Vir: STA

Rekordno število dnevnih okužb v Braziliji, slabo se piše tudi okoliškim državam

profimedia

V Braziliji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 20.286 novih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 733 bolnikov, je v ponedeljek sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. Predsednik države Jair Bolsonaro, pri katerem so pred tednom dni potrdili okužbo, je napovedal, da se bo vrnil na delo, če bo današnji test negativen.

Dodal je, da bo kljub temu ostal v samoizolaciji, dokler ne bo brez virusa, na spletni strani poroča Reuters. Bolsonaro se po lastnih navedbah počuti zelo dobro. Za medije je desničarski predsednik še dejal, da doslej ni imel težav z dihanjem ter tudi ni utrpel izgube okusa.

Brazilija je v pandemiji covida-19 najhuje prizadeta država na svetu, za ZDA. Doslej so potrdili skoraj 1,9 milijona okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo skupno 72.833 bolnikov.

Novi koronavirus se še naprej širi tudi v Kolumbiji. Število novih okužb se je začelo bistveno povečevati po 27. aprilu, ko so začeli s ponovnim odpiranjem nekaterih gospodarskih panog. Zdravstveni strokovnjaki zato že pozivajo k ponovni uvedbi karantene za določena območja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Županja Bogote Claudia Lopez je ob tem v ponedeljek že napovedala, da bodo za različne predele mesta zaradi naraščajočega števila novih okužb postopno uvedli 14-dnevno karanteno, ki bo veljala vse do 23. avgusta. V času karantene je omejeno gibanje ter prodaja alkoholnih pijač. Prav tako bo v veljavi policijska ura, ki bo veljala od 20. ure zvečer do pete ure zjutraj, na spletni strani poroča južnoameriška televizija Telesur.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je v ponedeljek v karanteni ponovno znašlo 2,5 milijona prebivalcev Bogote, v kateri živi približno osem milijonov meščanov.

Po podatkih kolumbijskega ministrstva za zdravje so v državi doslej potrdili 154.277 okužb z novim koronavirusom, od tega 51.281 v Bogoti. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 5400 bolnikov.

V Boliviji pa je tamkajšnja ministrica za zunanje zadeve Karen Longaric v ponedeljek sporočila, da je okužena z novim koronavirusom in tako postala šesta članica vlade pod vodstvom začasne predsednice Jeanine Anez, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Okužbo so potrdili tudi pri začasni predsednici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.