24. 8. 2020, 19:46 | Vir: STA

Republikanci na začetku konvencije ponovno nominirali Donalda Trumpa za predsednika ZDA

Profimedia

Republikanski delegati so v uvodu v štiridnevno nacionalno konvencijo stranke v Charlottu v Severni Karolini danes potrdili kandidaturo predsednika ZDA Donalda Trumpa za nov predsedniški mandat na volitvah, ki bodo 3. novembra. Trump bo imel govor na konvenciji vsak dan, glavnega za sprejem nominacije pa v četrtek.

Po demokratih, ki so prejšnji teden prepričevali Američane, zakaj je Trump najslabši predsednik v zgodovini ZDA in naj namesto njega volijo njihovega kandidata Josepha Bidna, so sedaj na vrsti republikanci. Američane bodo do četrtka prepričevali, da je Trump najboljši predsednik v zgodovini ZDA in da bo Biden državo pahnil v levičarsko-anarhistično brezno.

Obe stranki letošnje volitve predstavljata kot odločilne in usodnega pomena za prihodnost države.

Republikanska konvencija tehnično poteka v Charlottu, večinoma pa bo tako kot demokratska zaradi pandemije koronavirusa potekala na daljavo po internetu.

Demokrati so sicer Bidna na konvenciji v Milwaukeeju nominirali na daljavo, republikanci pa s fizično prisotnostjo delegatov v Severni Karolini.

Trump bo imel svoj glavni govor v četrtek izpred Bele hiše. V torek se bo od tam oglasila prva dama Melania Trump, podpredsednik ZDA Mike Pence pa bo nastopil v sredo iz Marylanda.

Trump in republikanci so pozorno spremljali prvo virtualno strankarsko konvencijo v zgodovini ZDA in kritizirali demokrate, da so jo opravili večinoma po vnaprej posnetih govorih.

Trump je poudaril, da bo republikanska potekala bolj "v živo"

Po potrditvi kandidature je danes vstopil v dvorano v Charlottu in zatrdil, da lahko demokrati zmagajo le, če ukradejo volitve. Demokrate je obtožil, da izkoriščajo pandemijo koronavirusa v politične namene in zagotovil, da Američanom ni potrebno glasovati po pošti, ker se znajo zavarovati pred koronavirusom. Pohvalil je rast borznih indeksov in zagotovil, da v primeru zmage Bidna Ameriko čaka gospodarski zlom.

"Ameriko bomo znova naredili veliko," pa je pred Trumpom prav tako v Charlottu zagotovil podpredsednik ZDA Mike Pence in dodal, da potrebujejo še najmanj štiri leta, da izsušijo washingtonsko politično močvirje.

Konvencija se je že prvi dan uspela vpisati v zgodovino kot konvencija, ki nima platforme. Razen potrjevanja predsedniških in podpredsedniških kandidatov so namreč konvencije namenjene tudi potrjevanju strankarske platforme, to je programa dela in predstavitve vizije za naslednja štiri leta.

Demokrati so s platformo malce zamujali zaradi prepirov med levim in sredinskim delom stranke, vendar so jo potrdili, republikanci pa letos nove platforme nimajo. "Naša platforma je podpora predsedniku Trumpu," je tik pred začetkom konvencije sporočilo vodstvo stranke.

Ob tem so le kopirali staro platformo iz leta 2016, ki pa ima en problem, da ostro kritizira "sedanjo vlado". Takrat je bila to demokratska vlada Baracka Obame, vendar ta ni izrecno omenjena.

Za pripravo konvencije ni bilo dovolj časa

Za pripravo konvencije tudi ni bilo dovolj časa, saj je Trump njen zadnji del z njegovim govorom preselil iz Severne Karoline v Jacksonville na Florido, ker v Charlottu ni dobil zagotovil, da bo lahko za svoj govor napolnil dvorano konvencijskega centra s podporniki.

Florida je bila temu naklonjena, vendar le do krepitve pandemije koronavirusa in Trump je Jacksonville potem na hitro črtal, ohranil konvencijo v Charlottu ter se odločil, da bo imel govor iz Bele hiše.

Seznam govornikov konvencije je bil objavljen šele v nedeljo. Danes so na vrsti med drugim newyorški kardinal Timothy Dolan, nekdanja veleposlanica pri ZN Nikki Haley ter Mark in Patricia McCloskey, ki sta z orožjem mahala pred protestniki proti policijskemu nasilju v St. Louisu.

Govorila bo tudi predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Rona McDaniel, kongresnik s Floride Matt Gaetz in drugi, vključno z zaročenko predsednikovega sina Donalda Trumpa mlajšega Kimberly Guilfoyle in na koncu bo nastopil še sam Donald Trump mlajši, ki ga del stranke vidi kot očetovega naslednika.

Trump v anketah zaostaja za Bidnom in konvencija je priložnost, da zaostanek zmanjša ali celo preide v vodstvo. Vendar pa so se slabe novice zanj nadaljevale tudi danes, potem ko je pretekli teden najbolj odmevala aretacija njegovega nekdanjega političnega stratega Steva Bannona zaradi prevare vlagateljev v zid na meji z Mehiko in senatno poročilo, ki je potrdilo rusko vpletanje v ameriške volitve na Trumpovi strani leta 2016.

Odstop je danes napovedala Trumpova svetovalka in odločna zagovornica Kellyanne Conway, podporo Bidnu pa je v javnem pismu izrazilo več kot 20 nekdanjih republikanskih kongresnikov in senatorjev, med njimi senator Jeff Flake iz Arizone.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.