22. 1. 2021, 07:53 | Vir: STA

Republikanci predlagajo, da se ustavna obtožba Trumpu odloži za dva tedna

Profimedia

Vodja senatne manjšine Mitch McConnell je v četrtek predlagal, da bi obravnavo ustavne obtožbe bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa odložili za dva tedna in bi se začela februarja, da bi se Trump lahko pripravil na obrambo. Trump pa je za zastopanje med ustavno obtožbo v zveznem senatu najel odvetnika iz Južne Karoline Butcha Bowersa. 

Predstavniški dom ameriškega kongresa je ustavno obtožbo z glasovi demokratov in desetih republikancev potrdil teden dni pred iztekom Trumpovega mandata. Republikanci sedaj skušajo prepričati javnost, da druga ustavna obtožba Trumpa nima smisla, ker ni več na položaju, s katerega bi ga v primeru obsodbe v senatu lahko odstavili. Drugih sankcij namreč ustavna obtožba ne predvideva.

Demokrati pa pri ustavni obtožbi vztrajajo, ker so prepričani, da podžiganje podpornikov k napadu na kongres ne more iti v pozabo brez posledic. Če bi senat Trumpa obsodil, bi nato lahko glasovali o prepovedi njegove ponovne predsedniške kandidature v prihodnosti. Trump je namigoval, da se bo morda spet podal na volitve leta 2024.

Za zdaj še ni znano, kdaj se bo sodni proces v senatu začel. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi še ni povedala, kdaj bo ustavno obtožbo predala naprej. McConnell pa je v četrtek predlagal, da bi počakali kakšna dva tedna. S tem bi po njegovem zagotovili, da bi imele vse stranke v postopku dovolj časa za pripravo na sojenje.

McConnell je bil proti prvi ustavni obtožbi Trumpa leta 2019, tokratno je zaradi napada na kongres podprl, ni pa povedal, ali bo glasoval za obsodbo. Za obsodbo Trumpa demokrati potrebujejo še 17 republikancev, kar ne bo enostavno.

Dlje bodo od trenutka napada na kongres, manj bo ogorčenja, stranki pa se bosta v naslednjih tednih spopadli okrog zakonodajnih pobud predsednika Bidna in republikanskega navdušenja za ustavno obtožbo njihovega predsednika bo vse manj.

Odvetnik Bowers, ki ga je najel Trump, je doslej že zastopal republikanske guvernerje Južne Karoline, v času vlade republikanca Georgea Busha mlajšega pa je bil zaposlen v pravosodnem ministrstvu ZDA.

Trumpu ga je priporočil senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki se je za trenutek skušal oddaljiti od Trumpa po napadu na kongres, vendar pa sedaj odločno nasprotuje ustavni obtožbi Trumpa zaradi podžiganja napada z zavajanjem o volilnih prevarah.

Trump bo v primeru oprostitve v senatu predsednik z dvema oprostitvama ustavne obtožbe. Doslej se je ugibalo, da bo Trumpa morda na sojenju v senatu zagovarjal Rudy Giuliani, a je ta to zavrnil, ker se je tudi sam udeležil zborovanja Trumpovih podpornikov pred napadom na kongres.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.