25. 5. 2017, 09:25 | Vir: STA

Republikanski kongresni kandidat v Montani napadel novinarja Guardiana in mu razbil očala!

profimedia

Republikanski kandidat na posebnih volitvah za zvezni kongres iz Montane Greg Gianaforte je v sredo napadel novinarja časopisa Guardian in ga zbil na tla, ko ga je ta vprašal za mnenje o republikanski zdravstveni reformi v Washingtonu. Kandidatova kampanja je kasneje lagala, da je bil novinar nasilen, vendar obstajajo tonski posnetek in priče.

Glede na tonski posnetek novinar Ben Jacobs kandidata vpraša o zdravstveni reformi, Gianaforte odvrne, da bo o tem kasneje, Jacobs pa pove, da ne bo časa kasneje. Zasliši se hrup, nakar se politik zadere, da jih ima dovolj (verjetno novinarjev) in Jacobsa vpraša, ali dela za Guardian. Ta mu odvrne pritrdilno in doda: "Ravnokar si me s telesom zbil na tla in mi razbil očala".

Kandidat se začne dreti, da naj se Jacobs pobere, omeni pretekle negativne izkušnje z Guardianom, novinar pa pove, da bo najprej poklical policijo, in naprosi prisotne, da se identificirajo. Gianaforte jo je potem pobrisal, Jacobsa pa so šerifovi pomočniki pospremili v bolnišnico na pregled. Šerifov urad v Heleni je sporočil, da preiskuje obtožbo o napadu.

Gianafortejeva kampanja je sporočila, da je Jacobs pristopil kandidatu brez dovoljenja in mu agresivno potisnil pod nos telefon, s katerim je snemal, ter težil z agresivnimi vprašanji. Gianaforte mu je le rekel, naj umakne telefon, nakar naj bi ga novinar zagrabil za zapestje in sta oba padla na tla. Kandidatovo zgodbo je nemudoma zanikala novinarka republikancem naklonjene ameriške televizije Fox, ki je vse videla v živo, in trdi, da se Jacobs nikoli ni obnašal agresivno, česar ne more reči za kandidata.

V Montani danes volijo člana predstavniškega doma zveznega kongresa na posebnih volitvah za sedež, ki ga je izpraznil republikanec Ryan Zinke, ko je sprejel položaj notranjega ministra v vladi Donalda Trumpa. V anketah je pred volitvami tesno vodil Gianaforte pred demokratom Robom Quistom, incident pa na izid najverjetneje ne bo veliko vplival, ker je večina volivcev že predčasno oddala svoj glas.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord