8. 7. 2018, 06:00 | Vir: STA

Reševalna akcija dečkov v tajski jami: "Učitelj dečkov je junak!"

profimedia
Reševalna akcija dečkov v tajski jami: "Učitelj dečkov je junak!" (foto: profimedia)

Na Tajskem se je danes začela reševalna akcija v jami ujetih dečkov in njihovega nogometnega trenerja. Dramo na Tajskem pozorno spremlja tudi Slovenec Matjaž Horvat, ki tam živi in dela. Pravi, da občuduje trenerja Ekapola Chanthawonga, ki je kos hudim pritiskom. 

Po napovedih naj bi reševalna akcija prvega dečka, ki se je začela ob 5. uri po srednjeevropskem času, trajala najmanj 11 ur, za celotno skupino pa do štiri dni. 12 dečkov in njihov trener so v jami na severu države ujeti že več kot dva tedna.

"Potrjujem, da smo pripravljeni za današnjo operacijo," je pred začetkom reševalne akcije dejal Narongsak Osotthanakor, guverner pokrajine Chinag Rai, ki vodi reševalno akcijo. Dodal je, da je čas primeren, da je gladina vode sprejemljiva ter da so potapljači pripravljeni za reševanje, dečki pa "telesno in duševno" za izhod iz jame. Napovedal je še, da bodo dečke iz jame posamično reševala po dva potapljača skupaj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvega dečka naj bi po besedah Narongsaka iz jame rešili okoli 16. ure po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O stiski in junaštvu učitelja iz prve roke!

"Ker sam učim prvošolčke, si lahko predstavljam odgovornost, ki jo učitelj čuti do svojih varovancev. Poskrbeti za varnost, v tem primeru tudi za preživetje in predvsem prevzem odgovornosti, ko je to potrebno, so tiste lastnosti, ki Ekapola po mojem mnenju uvrščajo med junake," je dejal Matjaž Horvat, ki dela na Tajskem kot osnovnošolski učitelj.

Kot je dodal, je bil sicer 25-letni nogometni trener dečkov Ekapol Chanthawong deležen tudi dobršnega deleža kritik, predvsem, ker je z dečki sploh odšel v jamo, in to so vprašanja, ki zahtevajo odgovor. A Horvatu se trenutno zdi najpomembneje to, da je trener ohranil trezno glavo in poskrbel, da so se prav vsi zatekli v varen konec jame.

"Kako bi se počutil, če bi kateri od njih umrl, kako bi v takem primeru ohranil moč, da bi skupaj z njimi pričakal reševalce, je misel, ki jo lahko na veliko srečo v tem primeru zavržemo," je še dejal Horvat.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.