31. 3. 2022, 10:47 | Vir: STA

Reševalna akcija: neverjetno število avtobusov na poti v Mariupol

Xinhua/STA

Mesto ob Azovskem morju je od začetka marca obkoljeno z ruskimi vojaki. 

Po ruskem zagotovilu o začasni prekinitvi ognja v Mariupolju je ukrajinska vlada v to oblegano pristaniško mesto na jugovzhodu Ukrajine za evakuacijo civilistov poslala večje število avtobusov. "Delamo vse, kar je v naši moči, da bi civilistom omogočili odhod iz obleganega mesta. Mednarodni odbor Rdečega križa nas je obvestil, da je Rusija pripravljena odpreti humanitarni koridor iz Mariupolja do Zaporožja prek pristanišča Berdjansk, ki ga nadzoruje Rusija," je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Po ukrajinskih informacijah je v zaradi ruskega obleganja uničenem mestu še več kot 100.000 ljudi. Pred vojno je tam živelo skoraj 440.000 ljudi. Napovedala je, da bo vlada iz Kijeva za evakuacijo civilistov v Mariupolj poslala 45 avtobusov.

Dogovorjena sta bila tudi dva humanitarna koridorja v mestih Melitopolj in Enerhodar v regiji Zaporožje, ki ju prav tako zasedajo ruske enote. Evakuacijskim kolonam iz treh mest se lahko pridružijo ljudje z osebnimi avtomobili.

"Naša vojska zagotavlja popolno prekinitev ognja," je dejala Vereščukova.

Ukrajinska in ruska stran sta sicer že večkrat skušali vzpostaviti humanitarne koridorje za umik iz Mariupolja, ki so ga ruske sile medtem že praktično zravnale z zemljo. A iz mesta se je lahko umaknilo le nekaj sto ljudi, nato pa je prišlo do kršitev dogovora o prekinitvi ognja, za kar sta obe strani obtoževali druga drugo. Poleg tega so Rusi omogočali umik le na svojo stran, ne pa proti ukrajinski.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ