8. 7. 2018, 15:59 | Vir: STA

Reševanje tajskih dečkov iz poplavljene jame: 4 dečki rešeni, ostale bodo reševali v ponedeljek!

Zdaj je uradno. Iz poplavljene tajske jame so rešili štiri dečke. Tajska civilna zaščita je po uspešnem začetku reševalne akcije sporočila, da se bo reševanje v jami ujetih preostalih dečkov in trenerja nadaljevalo v ponedeljek.

Reševalna akcija, v kateri je sodelovalo 18 potapljačev, se je za danes zaključila in jo bodo nadaljevali v ponedeljek. Pristojne oblasti naj bi kmalu podrobnosti akcije razkrile na novinarski konferenci.

Več rešenih fantov so danes nemudoma prepeljali v bližnjo bolnišnico.

Avstralski zdravnik, ki je pomagal pri reševanju, je pregledal dečke in odločil, da bodo najprej rešili šibkejše.

Sprva so predvidevali, da bodo prvega dečka iz jame rešili okoli 16. ure po srednjeevropskem času, a so ga spravili na varno že okoli 14. ure. Kot so pojasnili prisotni reševalci poteka reševanje hitreje, saj se je gladina vode še spustila in je več dvoran prehodnih, še piše BBC.

Guverner pokrajine Chiang Rai Narongsak Osotthanakor, ki vodi reševalno akcijo, je sicer pred tem dejal, da je težko oceniti, koliko časa bo trajalo reševanje. Po nekaterih ocenah bi lahko trajalo tudi do tri dni.

Reševalna akcija v jami ujetih dečkov in njihovega nogometnega trenerja se je pričela ob 5. uri po srednjeevropskem času. Do današnjega jutra sicer še vedno ni bilo jasno, kdaj bodo rešili dečke in trenerja. Guverner pokrajine pa je danes pojasnil, da je čas primeren, da je gladina vode sprejemljiva ter da so potapljači pripravljeni za reševanje, dečki pa "telesno in duševno" za izhod iz jame.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so bili v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Našli so jih, ko so se nahajali na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda iz jame.

Medtem na Twitterju!

Cel svet spremlja reševanje tajskih dečkov!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord