29. 5. 2018, 19:01 | Vir: STA

Rešitelj dečka v Parizu uredil svoj status in postal eden od gasilcev!

profimedia
Rešitelj dečka v Parizu uredil svoj status in postal eden od gasilcev! (foto: profimedia)

Mamoudou Gassama, ki si je minuli konec tedna z rešitvijo dečka, ki je visel z balkona, prislužil sloves junaka, je danes že naredil prvi korak na poti do pridobitve francoskega državljanstva. Dobil je dovoljenje za bivanje, poleg tega pa podpisal pogodbo o pripravništvu v vrstah pariških gasilcev.

Gassami, ki je lani jeseni v Francijo prispel iz Malija, je na sprejemu v ponedeljek francoski predsednik Emmanuel Macron obljubil državljanstvo zaradi izjemnega poguma, ki ga je izkazal, ko je rešil štiriletnega dečka.

Ta je visel z balkona v četrtem nadstropju stavbe na severu Pariza, 22-letni Gassama pa ga je s plezalnim podvigom, zaradi katerega si je prislužil oznako "spiderman", uspel rešiti.

Danes je uredil vse potrebne papirje za pridobitev dovoljenja za bivanje, kar predstavlja prvi korak na poti do pridobitve državljanstva. Poleg tega je podpisal pogodbo za desetmesečno opravljanje pripravništva v vrstah pariških gasilcev. Za delo naj bi prejemal približno 600 evrov mesečno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za njegovo požrtvovalno dejanje se mu je danes zahvalila tudi družina rešenega dečka. Dečkova babica, ki tako kot njegova mama živi na otoku Reunion, je za radio RMC dejala, da jo je posnetek reševanja močno ganil. "Resnično je junak," je dejala, saj da ni samo stal in opazoval dogajanja, ampak rešil fantka. Zahvalila se je tudi fantkova mama.

Dečkov oče, ki z njim sam živi v Parizu, ga je v soboto pustil samega doma in odšel po nakupih, nato pa se je po navedbah francoske policije še zadržal z igranjem igre Pokemon Go. Zaradi obtožb zanemarjanja starševskih dolžnosti so ga v ponedeljek pridržali, a ga tudi izpustili. Krivdo naj bi priznal in izrazil "globoko obžalovanje".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.