13. 2. 2020, 21:01 | Vir: STA

Rešiteljem otroka na Krvavcu priznanje policije za požrtvovalnost

STA
Rešiteljem otroka na Krvavcu priznanje policije za požrtvovalnost (foto: STA)

Policijska uprava Kranj bo za deset oseb, ki so v sredo pomagale preprečiti hude posledice pri padcu otroka s sedežnice na Krvavcu, predlagala podelitev medalje za požrtvovalnost. Po novejših ugotovitvah policistov so otroka na sedežnici zadrževali trije ljudje, pod njimi pa jih je sedem postavilo mrežo, v katero so nato ujeli otroka.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so danes nadaljevali poizvedovanje o osebah, ki so pomagale otroku, ki se je v sredo dopoldan med vožnjo s sedežnico na Krvavcu premaknil preveč na rob sedala in po nekaj deset metrih vožnje zdrsnil pod zapiralo. Sopotniki na sedežnici so ga uspeli ujeti in z rokami zadržati, dokler pod njim niso razprostrli zaščitne mreže, ki je ublažila desetmetrski padec v globino. Otrok se je tako pri padcu z velike višine le lažje poškodoval.

Otroka sta na sedežnici ujela in dlje časa držala moški in ženska, po svojih zmožnostih pa je pomagala tudi deklica, ki je bila prav tako na sedežnici. Policisti so v sredo rešitelje pozvali, naj se javijo.

Tako vedo, da je otroku na sedežnici pomagal slovenski smučar, nekaj časa pa ni bilo znano, kdo je bila ženska, ki je prav tako odigrala eno ključnih vlog pri reševanju.

Dekle so zato pozvali, naj se javi policiji, sedaj pa so s Policijske uprave Kranj sporočili, da so dobili klic nekoga, ki jo je prepoznal. Gre za državljanko Turčije, so dodali.

Pod sedežnico je reševalno mesto s postavljanjem mreže, ki se sicer uporablja za varovanje in ločevanje smučarskih prog, medtem ustvarilo sedem posameznikov. Med njimi so bili delavci na smučišču, naključni mimoidoči in policist, celotno reševanje pa je trajalo le nekaj minut.

"Deset ljudi torej, ki so bili v zelo stresni situaciji zelo prisebni in so v skupinskem duhu odigrali vlogo življenja. Rešili so življenje drugemu, za kar jim iskreno čestitamo," je zapisal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan. Po njegovih besedah je bil prav vsak posameznik v tistem trenutku ključen, da ni prišlo do tragedije.

Zato bo Policijska uprava Kranj v skladu s pravilnikom o priznanjih policije zanje predlagala podelitev medalje policije za požrtvovalnost, Rekreacijsko-turistični center Krvavec pa bo vsem vpletenim omogočil enodnevno brezplačno smuko in kosilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.