27. 2. 2022, 11:00

Resnična zgodba: kako se je Mariborčan odpravil na tisoč kilometrov dolgo pot, da bi rešil taščo!

profimedia

“Ko smo v četrtek izvedeli, kaj se dogaja, smo takoj začeli iskati možnosti, da Marynina starša spravimo na varno,” je za N1 povedal Mariborčan Grega Krajnc, ki je le pol dneva po začetku ruskega napada na Ukrajino odpravil na tisoč kilometrov dolgo pot do ukrajinsko-slovaškega mejnega prehoda rešiti svojo taščo.

Grega je namreč že 13 let poročen z Maryno - Ukrajinko, s katero skupaj živita v Sloveniji., medtem ko sta njena starša ostala v Vinici, mestu s 370 tisoč prebivalci, ki leži na pol poti od Kijeva do moldavske meje.

Prav lokacija zahodno od reke Dnjeper je po Gregovih besedah prebivalce do utrjevala v prepričanju, da ruska grožnja zanje ni tako velika.

“Po aneksiji Krima leta 2014 smo vsi pričakovali, da bo režim Vladimirja Putina nadaljeval s prisvajanjem ozemlja, a so bili do zdaj v Vinici prepričani, da se bo to dogajalo na vzhodu države,” je povedal.

V četrtek se je vse spremenilo. Putinova vojska je napadla vojaške baze po vsej državi, od petka dalje z domačini bije boj za Kijev in prevzem oblasti.

“Vsi so šokirani,” ve povedati Grega.

25 ur in dva tisoč prevoženih kilometrov

Marynina starša sta se najprej upirala ideji, da bi se umaknila v tujino.

“Dokler ni mama v četrtek dopoldne zaslišala prvih pokov. Takrat si je premislila in klicala vse ljudi, ki jih pozna, da bi si uredila prevoz do meje,” razlaga Grega.

V Vinici ima ukrajinska vojska skladišče orožja, kar je verjetno eden od razlogov, da je bila ena od prvih tarč Rusov. Marynin oče se je medtem odločil, da bo ostal doma in se boril, čeprav mu zaradi njegovih let – ima jih več kot 60 – tega ne bi bilo treba.

S pomočjo hitre Gregove akcije je Marynina mama že od petka na varnem v Sloveniji, Grega pa ima o 25 urah in dva tisoč prevoženih kilometrih reševalne akcije tašče zdaj veliko tega povedati. Celotno pričevanje si lahko preberete na N1, v prispevku: Mariborčan na pot proti Ukrajini, da bi rešil ženino mamo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord