10. 9. 2009, 15:43 | Vir: Playboy

Restavracija Shambala: Cesarstvo čutil

Ivana Krešić

Playboyeva ekipa se je vnovič podala na iskanje kulinaričnih dobrot in v središču mesta naletela na simpatično restavracijo. Moderen, a hkrati izjemno okusno oblikovan sklop treh prostorov, ki s premišljenimi azijskimi detajli in izjemno diskretno razsvetljavo gosta popelje v prekrasen svet eksotičnih vonjav in okusov, se imenuje restavracija Shambala, ki v stari meščanski hiši v Križevniški ulici razveseljuje ljubitelje azijske kuhinje.

Bili smo presenečeni, ko smo odkrili, da idejno jedro restavracije sestavljajo poslovnež Neno Petrovčič in njegova soproga, arhitektka Manja Pavšič, njun sin, prav tako arhitekt, Denis Petrovčič, in hči, oblikovalka Nana Žargi, ki jim je skupna ljubezen do azijske kulture in kulinarike. Družinski projekt je zaživel letos januarja, ko so v svoji meščanski hiši odprli restav­racijo, ki ponuja kakovostno in zdravo azijsko hrano, katere idejni oče je izjemni kuhar Luka Kutin.

Ko vstopite v restavracijo, je očitno, da je vsak detajl skrbno načrtovan in premišljen. Majhen, a izjemno dobro opremljen bar, v katerem ne manjka izjemnih japonskih, kitajskih in indijskih čajev, poskusite lahko tudi japonski viski ali kitajsko pivo, da o izvrstni vinski ponudbi sploh ne govorimo, vas popelje do umirjenega tipičnega azijskega loungea in ne nazadnje do jedilnice, kjer razveseljuje stekleni strop in diskretna razsvetljava. Prostor izžareva toplino in počutje je ob skrbno izbrani glasbi naravnost odlično.

In potem pride na vrsto jedilnik.

Bistvo azijske kuhinje so sveže in čim kakovostnejše sestavine. V restavraciji Shambala jih zato pripeljejo iz Azije, seveda pa del surovin dobijo tudi od najkakovostnejših slovenskih proizvajalcev, kot je denimo Fonda.

Tako se lahko razvajate z vietnamskimi zavitki z zeleno papajo in mangom, azijskim karpačom iz brancina, ostrigami s tremi okusi ali mariniranimi kozicami black tiger na žaru. Privoščite si lahko jakobove pokrovače s pestom iz sveže sladke bazilike, v limonini travi marinirane trakove pljučne pečenke, kokosovo strjenko ali monsunski sladoled, in še bi lahko naštevali.

Raznolikost in hkrati skladnost okusov ter neverjetna svežina so lastnosti, ki se vam vtisnejo v neizbrisljiv spomin. Z veseljem vam bodo svetovali tudi pri izbiri prave žlahtne kapljice.

In če se boste naslednji mesec vrnili, dobro preglejte ponudbo, kajti jedilnik bodo dopolnjevali in razvijali. Shambala je več kot le restavracija, je obred, ki zahteva pozornost in pusti zadovoljstvo. Je filozofija, ki jo dobesedno čutite.

Jakobove pokrovače z burmanskim pestom

Sredozemska jed v azijski izvedbi. Na oljčnem olju pokrovače (nežno) popečemo in jih postavimo na pesto sladke bazilike in indijskih oreščkov ter mandljev. Dodamo kokosovo kremo. Okrasimo s karameliziranim ingverjem z vaniljo.

Tajska pekoča solata s kozicami

Priredba klasične tajske solate. Osnova je sveža zelena solata, ki ji primešamo rezance 'mungbean', zeleno papajo, mango, indijske oreščke, češnjev paradižnik in koriander.

Preliv naredimo iz ribje omake, limetinega soka, palminega sladkorja in pekočih tajskih čilijev. Dodamo kozice v oljčnem olju, pečene na žaru.

Čokoladni sufle

Klasični čokoladni sufle (jajca, maslo, čokolada, sladkor, moka) postrežemo z mangovim sladoledom (mangov pire, limetin sok in sladkor), indijskimi oreščki in praženimi kakavovimi zrni.

Biftek v marinadi iz limonine trave

Zamisel za marinado izhaja iz azijskih satajev. Zmešamo limonino travo, tajski rdeči čili, česen, olje, galangal, sol in poper. To združimo s prvovrstnim kosom mesa, mariniramo vsaj 12 ur in nato pravilno spečemo.

Gojko Zrimšek

Foto: Ivana Krešić

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.