22. 10. 2018, 12:00 | Vir: STA

Rijad priznal, da je bil Hašodži umorjen in izrazil sožalje njegovi družini

profimedia

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je v nedeljo izjavil, da je bila smrt novinarja Džamala Hašodžija grozna napaka, ki se je zgodila v "malopridni operaciji". V eni izmed doslej najbolj neposrednih izjav je Džubeir dejal tudi, da je bil novinar umorjen. Savdska kraljeva družina je medtem Hašodžijevi družini izrazila sožalje.

Do savdskih oblasti kritični novinar Hašodži je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo poroko, od tam pa se ni nikoli več vrnil.

Rijad je v zvezi z njegovo smrtjo doslej podajal različne izjave, zaradi česar se je znašel pod mednarodnim pritiskom, naj dogajanje 2. oktobra vendarle pojasni. Da je Hašodži mrtev, so v Rijadu prvič priznali šele v petek, pri tem pa dodali, da je umrl v pretepu.

Ankara na drugi strani že dalj časa trdi, da so savdskega novinarja na konzulatu umorili savdski agentje, in pravi, da ima za te trditve tudi dokaze. Turčija bo po besedah predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v torek predstavila "golo resnico" o Hašodžijevi smrti.

Vodja savdske diplomacije je v nedeljo za ameriško televizijo Fox News dejal, da bo njegova vlada kaznovala krivce za Hašodžijev umor. Pri tem je zanikal, da bi savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, vedel oz. naročil novinarjev umor.

"Odločeni smo priti do dejstev in kaznovati tiste, ki so odgovorni za umor," je dejal Džubeir. "Posamezniki, ki so to storili, so to storili izven svojih pristojnosti. Očitno je prišlo do grozne napake in kar je zapletlo to napako so bili poskusi, da se jo zakrije. To je nesprejemljivo v vsakršni vladi," je dodal.

"Niti višje vodstvo naše obveščevalne službe ni vedelo za to," je v zvezi s smrtjo Hašodžija še povedal Džubeir in dogajanje 2. oktobra označil za malopridno operacijo. Ponovil je, da Rijad ne ve, kje je Hašodžijevo truplo, povzema britanski BBC.

Savdske oblasti so po lastnih navedbah v zvezi s Hašodžijevo smrtjo aretirale 18 ljudi, odstavile dva prestolonaslednikova sodelavca in oblikovale komisijo pod vodstvom Mohameda bin Salmana, ki bo reformirala obveščevalno agencijo.

Prestolonaslednik in kralj sta v telefonskem klicu v nedeljo izrazila sožalje Hašodžijevemu sinu Salahu, je poročala savdska tiskovna agencija. Salah Hašodži živi v Savdski Arabiji. Po poročanju časnika Wall Street Jorunala so mu savdske oblasti prepovedale oditi iz države oz. obiskati očeta, ki je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA.

Hašodžijevi zaročenki Hatice Cengiz, ki je ob novinarjevem izginotju sprožila preplah, potem ko ga je več ur čakala pred konzulatom, so medtem v Turčiji dodelili 24-urno policijsko zaščito.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.