25. 10. 2018, 16:00 | Vir: STA

Rijad priznal, da je bil umor Hašodžija načrtovan

profimedia
Rijad priznal, da je bil umor Hašodžija načrtovan (foto: profimedia)

Na podlagi podatkov turških preiskovalcev je Rijad danes priznal, da je bil umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija načrtovan.

Rijad je tedne vztrajal, da je Hašodži 2. oktobra varno zapustil savdski konzulat v Istanbulu, kamor je odšel po dokumente za poroko. V soboto so nato priznali, da je bil 59-letni Hašodži ubit na konzulatu, a po nesreči v pretepu. Dan kasneje je zunanji minister Savdske Arabije Adel al Džubeir potrdil, da je bil umorjen v "malopridni operaciji".

Danes pa je savdski državni tožilec šejk Saud al Mojeb potrdil to, kar Turčija trdi skoraj od vsega začetka, in sicer da je bil novinar ubit v načrtovanem umoru. Povedal je, da turški dokazi kažejo, da so "osumljenci v primeru delovali načrtovano". Dodal je, da bo državno tožilstvo nadaljevalo svojo preiskavo s ciljem končanja postopka. V okviru preiskave so v Savdski Arabiji prijeli 18 osumljencev.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je medtem danes dejal, da mora Rijad dati odgovore na še odprta vprašanja, kot so, kdo je naročnik umora in kaj se je zgodilo z novinarjevim truplom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.