6. 9. 2020, 12:37 | Vir: STA

Rimljani protestirali zaradi protikoronskih ukrepov, ki omejujejo svobodo

profimedia
Rimljani protestirali zaradi protikoronskih ukrepov, ki omejujejo svobodo (foto: profimedia)

V Rimu so v soboto pripravili protest nasprotnikov ukrepov, ki jih je italijanska vlada sprejela za omejitev širjenja novega koronavirusa. Zbralo se je kakih tisoč ljudi, ki so protestirali tudi proti obveznemu cepljenju šolskih otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italija je sicer ena od najhuje prizadetih držav v pandemiji, na kar je v odgovoru protestnikom opozoril tudi premier Giuseppe Conte. "Več kot 274.000 zbolelih in 35.000 mrtvih. Pika," je zapisal. Pojasnil je sicer, da vlada ne načrtuje novih popolnih zapor javnega življenja, ampak le omejene, če bo to potrebno.

Italijanska vlada je nasprotnike ukrepov tudi pozvala, naj se seznanijo z dejstvi. "Soočamo se s pandemijo. V Rimu je danes demonstracija ljudi, ki ne verjamejo v njen obstoj. Odgovorili jim bomo s številkami," je dejal Conte.

Nasprotnike ukrepov je nagovoril tudi zunanji minister Luigi Di Maio. "Pozivam zanikovalce koronavirusa, naj vsaj izkažejo spoštovanje do svojcev umrlih," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal v govoru v mestu Foggia na jugu države.

Italija je bila v prvem valu epidemije med najbolj prizadetimi državami, v zadnjem času pa se tam znova veča število okuženih, zato ukrepe znova zaostrujejo.

Minister za zdravje Roberto Speranza je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera dejal, da namerava s prvim cepivom, ki naj bi bilo na voljo pred koncem tega leta, brezplačno cepiti starejše osebe z različnimi boleznimi ter zdravstveno osebje. Sprva naj bi imeli na voljo od dva do tri milijone doz.

Ker število okužb v državi že nekaj časa znova narašča, se minister boji, da bo jesen težka, a je podobno kot Conte izključil možnost popolne ustavitve javnega življenja. "Veliko smo vložili in okrepili javno zdravstvo. Nasprotno, zdaj odpiramo šole. Vzpostavljeni so pogoji za varen začetek šolskega leta," je še zatrdil.

Protest so pripravili tudi naši južni sosedje. V Zagrebu je državljanska pobuda Pravice in svobode včeraj na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu organizirala prireditev z naslovom Festival svobode, na kateri so protestirali proti strogim ukrepom proti širitvi novega koronavirusa. Hrvaški mediji so poročali, da se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so nosili napise Covid je laž in zažigali obrazne maske.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.