15. 6. 2020, 09:59 | Vir: STA

Rojstni dan Donalda Trumpa v znamenju zbadanj (in ugibanj, ali ga je kap)

profimedia

Američani so v nedeljo, ko je bil v ZDA tudi dan zastave in dan kopenske vojske, proslavljali 74. rojstni dan predsednika Donalda Trumpa. Predsednikovi privrženci na Floridi so slavili s flotami plovil okrog Jacksonvilla, njegovi nasprotniki pa so praznik na družabnih medijih razglasili za dan Baracka Obame.
 

V Palm Beachu na Floridi, kamor je Trump iz New Yorka uradno preselil svoje stalno bivališče, so mu privrženci pripravili karavano poltovornjakov, motorjev in čolnov, opremljenih s predvolilnimi gesli, ameriškimi zastavami in čestitkami. Nasprotniki pa so s karavano pozivali k policijskim reformam in koncu rasizma.

Trumpova plovila so med drugim zavzela vode Jacksonvilla, kamor je ameriški predsednik pred kratkim preselil sklepni del republikanske nacionalne konvencije za potrditev njegove predsedniške nominacije pred polno dvorano. Te mu v Severni Karolini niso mogli jamčiti zaradi pandemije koronavirusa. Trumpu v čast so motorni čolni rezali valove tudi v Fort Lauderdalu, Miamiju, Tampi, Pensacoli in okrog Florida Keys na skrajnem jugu ZDA, pa tudi na zahodni obali v Kaliforniji pri San Diegu.

Trumpova kampanja je podpornike opozarjala na njegov rojstni dan že skoraj teden dni, zbirala podpise pod čestitko ter donacije za kampanjo in prodajala izdelke s predvolilno tematiko - od svinčnikov, skodelic, majic do kap. Na svoj rojstni dan je Trump v soboto med govorom spomnil tudi diplomante vojaške akademije West Point, čeprav ni bilo pričakovanega navdušenega aplavza.

Omenil je, da je v nedeljo, 14. junija, tudi 245. obletnica ustanovitve ameriške kopenske vojske. "Nepovezano s tem je to tudi moj rojstni dan. Ne vem, če se je to zgodilo po naključju. Se je zgodilo po naključju? Ampak to je velik dan, ker je to rojstni dan kopenske vojske," je vprašal Trump in ob tem pogledal v nebo. Na Trumpov rojstni dan v ZDA slavijo tudi dan zastave, ki je bila sprejeta 14. junija 1777.

Je Trumpa zadela kap?

Trumpovi nasprotniki pa so 14. junij praznovali tako, da so ga razglasili za dan Baracka Obame in so po družbenih omrežjih delili podobe nekdanjega predsednika ZDA. Objavljali so pohvale na račun Obame skupaj s potezami Trumpa, ki jim niso všeč. Vrstile so se izjave, da pogrešajo pametno in inteligentno vodenje države.

Trump je praznoval na svojem posestvu v New Jerseyju, v spominu pa bo ta dan ostal zaradi njegovega obotavljajočega se spusta z odra v West Pointu in pitja vode iz kozarca med govorom z obema rokama.

Vrstijo se ugibanja, ali je morda predsednik ZDA prestal blažjo kap, bolj nesramni pa opozarjajo na njegovo preveliko telesno težo. Trump je na Twitterju razložil, da je bila klančina, po kateri je hodil, dolga, strma in mokra, ter dodal, da je zadnje tri metre tekel po njej.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol