Mnenje | 4. 2. 2022, 10:41

Roman Jerala: "Morda bosta pomlad in poletje, toplo vreme, zaključila ta val!"

Anže Malovrh/STA

Medtem ko iz Svetovne zdravstvene organizacije prihajajo optimistične ocene, da se po dveh letih pandemije covida v Evropi svita skorajšnji konec po zaslugi visoke stopnje imunosti s cepivi in prekuženostjo, pa za Slovenijo tega žal še ne moremo reči.

Številke tedensko okuženih v Sloveniji so namreč še vedno alarmantno visoke.

Pri 100.000 tedensko okuženih, pri čemer je realnejša številka verjetno dvakrat večja (in smo blizu vrha ali pa vsaj zelo blizu), gre pričakovati, da bo trajalo še kar nekaj časa, preden se bo krivulja počasi začela spuščati.

A kaj vse to pomeni za konec epidemije tudi v Sloveniji, kjer je za razliko od drugih evropskih držav precepljenost še vedno nizka? Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala je za 24ur.com med drugim povedal:

"Odločitev za sproščanje ukrepov bo sprejela medicinska stroka. To se bo zgodilo šele, ko se bodo vse krivulje resno obrnile navzdol. Torej tudi zasedenost bolnišnic. V nekaterih državah, kjer sproščajo, vidimo, da kar raste število hospitalizacij. Mogoče je Francija meni najbližja, kjer menijo, da bo realno resno razmišljati o nekem sproščanju šele takrat, ko se vsi indikatorji obrnejo navzdol. Seveda pa prihajata pomlad in poletje, toplo vreme, in se mi zdi, da bo tudi to pripomoglo k temu, da se bo ta val zaključil."

Medtem ko čakamo na pomlad ...

... so vse oči ponovno usmerjene v statistike, ki jih dnevno posredujejo pri Sledilniku.

Na dan 4. februarja 2022 so te takšne:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.