29. 12. 2021, 19:07 | Vir: STA

Ronaldov spomenik v Indiji sprožil proteste

Twitter

Spomenik Cristianu Ronaldu v Indiji je dan po odkritju poskrbel za proteste domačinov v provinci Goa, poročajo tiskovne agencije, ki se sklicujejo na indijsko agencijo Ians.

Spomenik naj bi poudarjal ljubezen do nogometa in mlade navdihnil, naj se v nogometu preizkusijo tudi sami in naj bodo čim boljši v tej igri, je med drugim zapisal eden od ministrov province Goa Michael Lobo.

A spomenik je sprožil proteste s črnimi zastavami. Protestniki so opozorili, da bi morali počastiti katerega od domačih nogometašev. Obenem številni spomenik portugalskemu zvezdniku smatrajo za žalitev, saj je bila Goa do pred 60 leti (1961) še portugalska kolonija, ki se je tujih sil znebila šele po britanskem odhodu iz Indije.

Minister Lobo pa je po poročanju Iansa prepričan, da protestniki enostavno sovražijo nogomet. Najbolj popularen šport v Indiji je kriket, na posameznih območjih, tudi v Goi, pa je na prvem mestu nogomet.

In v nogometnem svetu je Indija še vedno palček, čeprav svoje nogometaše lahko izbira iz populacije, ki šteje kar 1,3 milijarde državljanov.

Postavitev spomenika Ronaldu, ki naj bi populariziral nogomet, je bila načrtovana že pred pandemijo covida-19. Kot še piše Ians, so stroški projekta ocenjeni na okrog 14.000 evrov.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel