A.B. | 16. 12. 2021, 15:36

Rover na Marsu odkril nekaj nepričakovanega, znanstveniki pa: ''Mislili smo, da nikoli ne bomo izvedeli''

Profimedia

Na spletni platformi ameriške vladne agencije za vesoljski program in dolgoročne vesoljske raziskave (NASA) je bila pred kratkim objavljena novica, da je rover Perseverance, ki je februarja letos pristal na Marsu, tam naletel na nekaj izjemno vznemirljivega. Med vrtanjem v krater Jezero je namreč odkril kamnine zanimivega izvora, ki so znanstvenikom postregle s težko pričakovanimi odgovori. 

Rover Perseverance je julija 2020 zapustil Zemljo, da bi se podal na sedem-mesečno pot na Mars. Tam je načrtno pristal v starodavni rečni delti, točneje v kraterju, imenovanem Jezero. Ker so na tem mestu prisotne kamnine in minerali, ki bi, po dosedanjih domnevah znanstvenikov, lahko nastali le ob prisotnosti vode, je bila primarna naloga roverja raziskati, ali so kamnine dejansko sedimentnega izvora ali pa je v ozadju njihovega nastanka drugačna zgodba, potencialno povezana z vulkanskim delovanjem. In po nekajmesečnem vrtanju v plasti kamnin je Perseverance vendarle postregel z zanimivimi odgovori.

Profimedia

NASA je pred kratkim na svoji uradni spletni strani obelodanila prve informacije, ki so jih znanstveniki pridobili po preučevanju vzorcev, zbranih s pomočjo Perseverance-a. Kamnita podlaga, po kateri se je šestkolesnik vozil zadnjih nekaj mesecev, je po zadnjih odkritjih najverjetneje nastala iz vroče magme, kar pomeni, da so kamnine na površju vulkanskega izvora. Tovrstno odkritje ima vsekakor pomembne posledice za nadaljnje raziskave, razumevanje in predvsem natančno datiranje dogodkov, ki so se zvrstili v kraterju Jezero in na celotnem Rdečem planetu. 

Ekipa znanstvenikov je s pomočjo pridobljenih vzorcev kamnin ugotovila, da so bile le-te večkrat v stiku z vodo in da so se v njih tvorile organske molekule, ki so tam prisotne še danes. Tovrstno odkritje je dalo nov zagon celotni ekspediciji znanstvenikov, ki so že mislili, da projekt ne bo obrodil želenih rezultatov. Eden od znanstvenikov projekta Perseverance, Ken Farley, je ob nedavnem odkritju iskreno priznal: ''Skoraj sem že obupal, misleč, da nikoli ne bomo izvedeli odgovora, potem pa je naš instrument PIXL vzel pod drobnogled odrgnjen del skale z območja, ki smo ga poimenovali 'South Seitah' in takrat nam je postalo vse jasno, kristali v skali so nam postregli z neomajnimi dokazi. Že dober študent geologije bi vam lahko povedal, da takšna tekstura kaže na kamnino, ki je nastala s kopičenjem kristalov, ki so se nato zasidrali v počasi ohlajajočo se magmo. Kamnino je nato večkrat spremenila voda, tako da je postala prava zakladnica informacij, ki bo znanstvenikom omogočila natančno datiranje dogodkov v kraterju Jezero, boljše razumevanje obdobja, ko je bila prisotnost vode na površju pogostejša in razkrivanje zgodnje zgodovine planeta Mars.''

Zdaj sledijo raziskave, ki bodo potrdile, ali je kamnina, bogata z mineralom olivinom, nastala v debelem jezeru lave, ki se je nato hladila na površju, ali v podzemni komori, ki je bila kasneje izpostavljena eroziji. Kljub temu, da so v kamninah odkrili prisotnost organskih molekul, pa to še vedno ne potrjuje, da je tam dejansko obstajalo življenje, ki je pustilo za seboj tovrstne sledi. Obstajajo namreč tako biološki kot nebiološki mehanizmi, ki lahko ustvarijo organske molekule - takšne, kot so jih zaenkrat odkrili na Marsu.  

Nasin znanstvenik Beegle je ob tem poudaril, da vsekakor ne morejo povsem izključiti prisotnosti življenja na Rdečem planetu, a da bodo za to potrebne konkretnejše analize materiala, zbranega s pomočjo Perseverance-a. Raziskave, ki bodo lahko postregle s podrobnejšimi rezultati, se bodo pričele takoj, ko bodo vsi vzorci vrnjeni na Zemljo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.